Novi zakon o zaštiti potrošača dvije godine u ladicama iako staje ukraj lažnim sniženjima, pooštrava kazne

Prednacrt novog zakona o zaštiti potrošača Bosne i Hercegovine skoro dvije godine stoji u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i do daljnjeg nije u planu za bilo kakvu proceduru donošenja iako se njime naša država usaglašava s direktivama Evropske unije, što nam je i obaveza na putu ka EU.

Ni nakon inicijative da ovaj zakon bude upućen u parlamentarnu proceduru, koju je krajem marta Vlada FBiH uputila Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i resornom državnom minstarstvu, daljnjih pomaka nema, što su nam potvrdili u Federalnom ministarstvu trgovine u kojem ne znaju razloge skoro dvogodišnjeg zastoja.

– Otkako je sačinjen nacrt zakona o zaštiti potrošača, u čemu su učestvovali svi nivoi, nema daljnjih pomaka. Radi se o obimnom zakonu kojim se usklađujemo s pravnom stečevinom EU-a i važan je prvenstveno jer je to napredak za nas, ne samo što je jedan od evropskih uvjeta – istakla je Amra Vučijak, pomoćnica ministra za trgovinu i zaštitu potrošača u Federalnom ministarstvu trgovine.

Ono što se predviđa novim zakonom jeste uvođenje knjige žalbi i učešće potrošača u komisiji za rješavanje žalbi u kojima su sada samo uposlenici preduzeća.

Također, nastoji se stati ukraj obmanama kupaca prilikom rasprodaja i sniženja. Na primjer, kako je pojašnjeno, dešava se da trgovac danas “digne” cijenu robe, a za dva dana je snizi na iznos koji je bio prije, te je novim zakonom predviđeno da trgovac prilikom objave sniženja robe mora objaviti i najnižu cijenu po kojoj se neki artikl prodavao unazad 30 dana.

Kazne za kršenje zakona su pooštrene kako se ne bi desilo da je trgovcu “isplativije” platiti kaznu nego poštovati prava potrošača.

Zakonom se precizira i pitanje reklamacije koju može podnijeti svaki kupac na svaku robu, kao i nadležnosti inspekcija, te se želi spriječiti i obmanjujuće oglašavanje.

Govori se i o takozvanoj robi dvojnog kvaliteta i nepoštenoj poslovnoj praksi koja se sprječava tako da će proizvođač biti obavezan da roba bude jednakog kvaliteta u, na primjer, Njemačkoj i u BiH.

Evropska komisija je odobrila i finansirala projekat izrade novog zakona o zaštiti potrošača koji je zapeo negdje u ladicama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Čekamo odgovor iz ovog ministarstva, na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD), na pitanje šta je sporno. Ono što je poznato je da donošenje ovog zakona nije u programu rada Ministarstva vanjske trgovine za ovu godinu.

U resornom federalnom ministarstvu su napomenuli i da je entitet RS u tri navrata vršio izmjene i dopune entitetskog zakona o zaštiti potrošača čime su se više-manje uskladili s EU, a da FBiH poštuje ustavnu nadležnost i dolazi u situaciju da su trgovci i potrošači u FBiH u neravnopravnom položaju u odnosu na RS.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE