Portal 072info

Novi zakon, stare stope

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
U Sloveniji je za lijekove stopa PDV-a 9,5 posto, u Srbiji 10, Hrvatskoj pet za one s receptom, a UIOBiH je i u prijedlogu novog zakona ostavio isti procenat.

Predsjednik UO Udruženja oboljelih od metastatskog melanoma Sead Sefić tvrdi da je milosrdno darivanje lijekova nesporno dio politike farmaceutskih kompanija, ali su problem visoko oporezovane donacije.

– Za pola godine terapija bi koštala oko 50.000 KM. Ako je PDV 17 posto, onda nije teško izračunati koliko bi donatori morali izdvojiti sredstava, ističe Sefić, koji je nedavno u Opatiji prisustvovao konferenciji onkoloških udruženja pacijenata iz srednje i istočne Evrope.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To je bio drugi sastanak koji su organizovale Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) i udruge oko platforme Onkologija.hr pod nazivom “Joint action of Cancer patient Organizations (SCPO)”, a okupio je predstavnike onkoloških udruženja iz 12 zemalja, objašnjava Sefić, koji je na skup išao u ime Udruženja oboljelih od melanoma, a njegovo putovanje i boravak finansirala je jedna farmaceutska kompanija.

Novi zakon o PDV-u

– Cilj skupa je bio da se sagledaju globalne potrebe ujednačavanja uslova rada onkoloških udruženja u regiji, kao i uspostava međusobne saradnje, kaže Sefić, naglašavajući da su Češka, Poljska i Slovenija napravile najveći iskorak u tretiranju onkoloških pacijenata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedno od pitanja o kojima je raspravljano su bile i stope PDV-a na lijekove, svugdje manje nego u BiH. Ta stopa u Sloveniji je 9,5 posto, u Srbiji 10 posto, u Hrvatskoj je pet posto za lijekove s receptom, u Italiji i Austriji 10 posto… Sve su te zemlje bogatije od BiH. Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže nam da je pripremljen potpuno novi zakon o PDV-u i proslijeđen Upravnom odboru, kao prvoj stepenici u proceduri usvajanja.

– Pred izbore ga neće pustiti, vjeruje Kovačević, naglašavajući da je tekst o oporezivanju donacija isti kao i u važećem zakonu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Donacije su, kada je riječ o finansijama, oslobođene od plaćanja PDV-a, ali donacije u robi i uslugama nisu, ističe Kovačević, dodajući da je tako prema Direktivi Evropske unije.

– I članice EU su isto tako regulisale, kaže Kovačević, napominjući da je naš sadašnji zakon rađen tokom 2005, a njegova primjena je počela 1. 1. 2006.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– On je bio u potpunosti usklađen s PDV-om u EU, ali sada je 2018. godina. U međuvremenu se desilo puno promjena i mi smo odlučili da napravimo potpuno novi prijedlog tog i zakona o akcizama. Dotakli smo se svih stvari, ali samo u tehničkom smislu, kako bi naš zakon bio u potpunosti usklađen s Direktivom EU. Nismo dirali ni u stope ni u rokove plaćanja, to je u svim zemljama različito, kaže Kovačević.

Najbolji smo

Na našu opasku da bogatije zemlje imaju daleko manje stope PDV-a, odgovara: “Bio sam prije oko godinu na konferenciji Svjetske banke, gdje su eksperti iz međunarodnih finansijskih institucija predlagali sistem oporezivanja kakav je naš. Možda je to nevjerovatno, ali oni smatraju da je najbolji, najefikasniji sistem PDV-a s jedinstvenom i ne visokom stopom. Uostalom, vi možete smanjiti stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, ali država nema nikakav mehanizam da bilo koga prisili na to da se, zbog manjeg poreskog opterećenja, smanji i finalna cijena proizvoda, tvrdi Kovačević, navodeći kao primjer to što su se u BiH od 2008. do 2013. godine postepeno ukidale carine na proizvode iz EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Bile su stope carina 5, 10, 15. Da li vi imate osjećaj da je roba, kojoj je ukinuta carina 15 posto, za 15 posto bila jeftinija, pita Kovačević.

Oslobođenje.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME