Novi zakon u Njemačkoj: Nećete se više morati odreći državljanstva zemlje porijekla

Novi zakon u Njemačkoj: Nećete se više morati odreći državljanstva zemlje porijekla

Njemački Bundestag usvojio je opsežnu izmjenu zakona o stjecanju njemačkog državljanstva koja će stupiti na snagu 27. juna. Ova reforma donosi ključne promjene, ističući dva glavna aspekta.

Prvo, reforma će skratiti period boravka potrebno za naturalizaciju sa sadašnjih 8 na 5 godina. Također, Njemačka će ubuduće prihvatiti višestruko državljanstvo, što znači da se podnositelji zahtjeva više neće morati odreći državljanstva zemlje porijekla

Nadležna tijela za naturalizaciju mole građane da ne podnose nikakve upite ili zahtjeve prije stupanja na snagu promjena.

Oko 5,3 miliona stranaca koji žive u Njemačkoj više od 10 godina, a nemaju njemačko državljanstvo, imat će koristi od novog Zakona o državljanstvu iz 2024. godine (StAG 2024).

Jedna od glavnih promjena je skraćenje perioda naturalizacije. Umjesto dosadašnjih 8 godina, naturalizacija će biti moguća nakon 3 ili 5 godina, ovisno o integracijskim postignućima podnositelja zahtjeva.

Dvojno državljanstvo sada će biti moguće, dok se ranije obično moralo odreći starog državljanstva nakon naturalizacije.

Novi zakon također će omogućiti djeci rođenoj u Njemačkoj od stranih roditelja stjecanje njemačkog državljanstva, pod uvjetom da je barem jedan roditelj legalno boravio u Njemačkoj više od 5 godina.

Također, stariji stranci iz generacije gostujućih radnika ili bivši ugovorni radnici DDR-a neće morati priložiti dokaz o pismenom ispitu njemačkog jezika i mogu se naturalizirati bez pismenog ispita naturalizacije, piše Fenix-magazin.

Unatoč olakšicama, novi zakon predviđa strože propise u pogledu sredstava za život. Naturalizacija će biti moguća samo u iznimnim slučajevima ako podnositelji zahtjeva ne mogu osigurati svoje uzdržavanje.

Očekuje se da će povećanje broja zahtjeva za naturalizaciju dovesti do dužih čekanja, osim ako općinske vlasti za državljanstvo ne dodijele više osoblja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica