Novi zastoj u izdavanju bh. pasoša: Gdje je sad zapelo?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zamjenik ministra civilnih poslova Vojin Mijatović je bio iznenađen da ponovo s pasošima nešto nije uredu

 Novi zastoji u izdavanju bh. pasoša samo su opet podsjetili na stare probleme vezane za Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Sagovornik iz IDDEEA je za Oslobođenje rekao kako se trude “da izdavanje pasoša završe za 30 dana”, napominjući da je “svim firmama koje se bave štampanjem identifikacionih dokumenata, za nabavku materijala potrebno minimalno 16 nedjelja”. Podsjetio je na to da su tek 20. marta IDDEEA i firma Mühlbauer iz Banje Luke potpisale ugovor o nabavci pasoških knjižica.

ČITAJ JOŠ:  Uznemirujući snimak pucnjave u Zagrebu: Danijel ispalio više od 20 hitaca, policajac odmah pao na pod

“U tako kratkom vremenu niko u svijetu ne bi mogao ispuniti rok”, tvrdi, dodajući da su u pitanju – objektivne okolnosti.

Inače, u pregovaračkom postupku započetom pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, učestvovale su kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litvanije i Mühlbauer. Nakon što je Gemalto odustao od žalbe, a kasnije je odustala i litvanska kompanija (nije mogla ispuniti tehničko-tehnološke uslove), Mühlbauer je izabran za najpovoljnijeg ponuđača, s kojim je napravljen ugovor na 12 mjeseci.

Vrijednost ugovora, i to za 550.000 komada pasoških knjižica, iznosi 10.997.415 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćeni samo izrađeni pasoši.

ČITAJ JOŠ:  Ilon Mask bi mogao bankrotirati?

Zamjenik ministra civilnih poslova Vojin Mijatović je bio iznenađen da ponovo s pasošima nešto nije uredu.
No, sagovornik iz IDDEEA je ustvrdio da i u Ministarstvu znaju za teškoće koje nastaju, “pa i zbog toga što se u nekim MUP-ovima zahtjevi za izdavanje pasoša zadržavaju van svake mjere”.

Na posao povjeren Mühlbaueru u prošlom sazivu Vijeća ministara, kao na sumnjiv i netransparentan, ukazali su još ranije državni revizori, reagovalo je Tužilaštvo BiH i, zapravo, već godinama se oko njega nižu razne afere: Sredoje Nović je bio na čelu Ministarstva civilnih poslova kada je počela očita bitka za to da konzorcij Mühlbauer dobije taj projekat, a kada je ovaj potpisan s Mühlbauerom, Siniša Macan, ondašnji direktor IDDEEA, za kojeg se tvrdilo da vodi marketinšku kampanju za Mühlbauer, rekao je da je to uredu.

ČITAJ JOŠ:  VREMENSKA PROGNOZA: Pretežno oblačno vrijeme

Spornim se pokazalo i prikupljanje podataka same IDDEEA, a Tužilaštvo BiH je tvrdilo da se time “samo htjela skrenuti pažnja s istrage potaknute revizorskim izvještajem”. Sada su se svi ušutjeli.
Depo.ba

GODISNJICA
MARKETING