NOVI ZELAND | Ukinut karantin: Otvaraju se škole, dozvoljena vjenčanja i sahrane

Podijelite vijest

Oko 400.000 stanovnika Novog Zelanda vratilo se jutros na posao nakon što je premiejrka Džasinda Ardern (Jacinda) snizila stepen opasnosti u zemlji i ublažila jednu od najstrožih mjera ograničenja kretanja zbog koje preduzeća sedmicama nisu radila.

Ardern je rekla da su se stroge mjere isplatile, ali da prelazak na treći nivo karantina “ne znači ukidanje socijalnog distanciranja, već ukidanje distanciranja od ekonomije”, prenosi CNN. 

ČITAJ JOŠ:  Sezonska gripa oko nas, zdravstveni sistem nespreman: Da li slijedi kraj korone?

– I dalje treba da ostanemo u svojim doovima, ko god može, trebalo bi da radi ili da se obrazuje od kuće. Izbjegavajte putovanja koja nisu neophodna – poručila je Arden građanima. 

Nivo 3 podrazumijeva i otvaranje škola, građani opet mogu da kupe brzu hranu za ponijeti, dostupne su im razne rekreativne aktivnosti, dozvoljena su vjenčanja i sahrane, ali na njima može da se okupi do desetoro ljudi.

Kako izvještavaju svjetski mediji, ispred objekata brze hrane u Ouklendu i Velingotnu od jutarnjih sati stoje duge kolone autombila.

ČITAJ JOŠ:  Sezonska gripa oko nas, zdravstveni sistem nespreman: Da li slijedi kraj korone?

Vlada Novog Zelanda sada je suočena s izazovom ponovnog pokretanja ekonomije koje zavisi od trgovine i turizma dok se približavaju izbori predviđeni za septembar. 

Pet miliona stanovnika Novog Zelanda bilo je pod jednom od najstrožih karantina, zabilježeno je samo 1.472 slučajeva zaraze koronavirusom, uključujući 19 preminulih, što je jedna od najmanjih brojki u svijetu.