Portal 072info

Novih 200 KM po leđima ožalošćenih

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

novac-plata

Javno komunalno preduzeće ”Pokop” iz Sarajeva, koje gazduje gradskim grobljima i ima svojevrsni monopol, od 10. marta ove godine uvelo je novi namet na gradnju i rekonstruiranje nadgrobnih spomenika od 200 KM, što je cijena koja će u konačnici biti ispostavljena ožalošćenim porodicama, a ovoj firmi donijeti milione na godišnjem nivou.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema dokumentu koji je u posjedu “Nezavisnih”, Nadzorni odbor i Uprava “Pokopa” najprije su donijeli odluku da sva fizička i pravna lica moraju uplatiti taksu od 200 KM prije bilo kakvih zahvata ili radova na nadgrobnim spomenicima, da bi, navodno, dva dana nakon toga ova odluka “zbog nepreciznosti” bila preinačena u namet prema klesarskim firmama.

Odluku NO potpisao je njegov predsjednik Tajib Delalić, koji tvrdi da sličan namet “naplaćuju i sva druga groblja u BiH”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ta taksa je za izvođače radova, one koji vršljaju po grobljima”, kaže Delalić.

Na konstataciju da smo u posjedu odluke na kojoj piše da nisu u pitanju izvođači radova, već “sva fizička i pravna lica”, odnosno popravke, rekonstrukcije ili bilo koji drugi zahvat na spomenicima, Delalić odgovara da je odluku samo potpisao.

Izvršni direktor “Pokopa” Ferid Papović priznaje da je takva odluka napisana, no tvrdi da se radi o nesmotrenosti i da je dva dana kasnije preinačena.

“Taksa se odnosi na klesare koji izrađuju spomenike na našim grobljima ili rade rekonstrukciju postojećih. Oni oštećuju naše puteve, nekad i spomenike, troše našu vodu i struju”, ističe Papović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je, međutim, uvjeren da se klesari mogu prilagoditi novoj cijeni te da krajnje povećanje od 200 KM neće ispostavljati ožalošćenim porodicama.

Na pitanje koliko, pak, iznosi “Pokopova” cijena postavljanja betonskih temelja za nadgrobne spomenike, koju porodice nazivaju reketaškom, Papović odgovara da postoje dvije varijante.

“Temelj sa armaturom koji mi radimo košta 413 KM, a sa popločavanjem kulir pločama krajnja cijena je 755,20 KM”, ističe izvršni direktor.

Da je, faktički, posrijedi novi skupi namet po leđima porodica koje samo žele dostojanstvenu sahranu za svoje najmilije, “Nezavisnim” su potvrdili i svi kamenoresci s kojima smo razgovarali. Oni tvrde da je ovo udar na njihovu egzistenciju te da će sada krajnji ceh platiti klijenti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Tih 200 KM sada ćemo mi morati uzimati klijentima. Ako ja pravim par nišana za 400 KM, a ‘Pokopu’ moram platiti 200 za dozvolu, mene nigdje nema”, kaže Nahid Spahić, klesar iz Ilijaša, koji je godinama u ovom poslu.

“U pitanju je žestok monopol i sve će na kraju ići po našim leđima, ali i po džepovima klijenata. Ovo je postao posao u kojem svi love u mutnom”, zaključuje Spahić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njegov kolega Nijaz Tanković također kaže da će sada biti primoran svoje usluge prema klijentima podići za tih 200 KM.

“Ovo je više sve van pameti. Ovo je atak na nas, jer oni drže monopol. Poslije rata su se iznjedrile tri ili četiri fabrike i sada one diktiraju cijene. A te fabrike su povezane sa ‘Pokopom’ i da bi prodale svoje robu, naš će ugušiti i ugasiti”, kaže ogorčeni Tanković.

Bogatstvo za posljednji ispraćaj

Ožalošćene porodice, od kojih je većina u teškom finansijskom stanju, sve su ogorčenije cijenama koje su u posljednje vrijeme dostigle astronomske visine. Da biste danas u Sarajevu organizirali dostojanstven posljednji ispraćaj za preminulog po islamskim običajima, potrebno vam je oko 4.000 KM (plus godišnja renta za mjesto, koja je u prosjeku desetak KM). Skromnija dženaza, dakle, košta oko 2.000 KM – 755 KM betonski temelji te u prosjeku oko 1.000 KM skromniji nadgrobni spomenik sa nišanima, na šta se sada pridodaje i novih 200 KM nameta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezavisne novine

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME