Novih 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom u RS

Podijelite vijest

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 765 laboratorijskih uzoraka iz 38 opština,što je do sada najveći broj obrađenih uzoraka u jednom danu, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 39 osoba.

Prema mjestu prebivališta, 23 osobe su iz Banja Luke, po tri iz Laktaša i Prijedora, po dvije iz  Bosanske Gradiške i Kotor Varoši i po jedna osoba je iz Doboja, Prnjavora, Bosanske Dubice, Oštre Luke, Pala i Kalinovika.

ČITAJ JOŠ:  NAREĐENO RUŠENJE SPOMENIKA “LJILJAN”: Ako ga mještani ne sruše, mi ćemo to uraditi o njihovom trošku

Kod većine osoba kod kojih je potvrđen novi virus korona riječ je o bliskom ili porodičnom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima, dok dio osoba nije moglo da navede epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem.

Riječ je o 16 osoba ženskog i 23 muškog pola. Tri žene starije dobi, deset žena srednje životne dobi i tri mlađe životne dobi. Osam muškaraca je starije životne dobi, 12 srednje životne dobi, a tri osobe su mlađe životne dobi.

Među potvrđenim slučajevima je i osam medicinskih sestara i tehničara (šest iz Univerzitetskog kliničkog centra RS i dvije iz Bolnice u Bosanskoj Gradišci). U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 130 zdravstvenih radnika iz Banja Luke, Gradiške, Istočne Ilidže, Doboja, Trebinja, Laktaša, Broda, Stanara, Prnjavora,Prijedora, Dervente, Teslića, Ugljevika, Sokoca i Rogatice i ovi nalazi su negativni.

ČITAJ JOŠ:  Dijeljenje novca ispraznilo budžet, RS se ponovo zadužuje

Testirano je i ukupno 65 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, a pozitivnost je potvrđena kod jedne radnice u domu za starija lica u Kalinoviku. Svih deset testiranih radnika ЈU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” Banjaluka su negativni na test virusa korona.

Testirano je i 14 zdravstvenih inspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 70 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj registrovano ukupno 656 osoba, 23 osobe su preminule od posljedica oboljenja COVID-19, a oporavljene su 342 osobe.


Podijelite vijest