Novim programima planirano zapošljavanje 11.500 osoba u Federaciji BiH

Novim programima planirano zapošljavanje 11.500 osoba u Federaciji BiH

Federalni zavod za zapošljavanje za sljedeću sedmicu je najavio raspisivanje javnog poziva za programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za ovu godinu.

Za ove programe osigurana su sredstva u iznosu od 61 milion KM, kojima se planira obuhvatiti 11.500 nezaposlenih osoba.

“Javni poziv za Program sufinansiranja zapošljavanja 2022. će biti otvoren od 14. do 16. marta, predviđa zapošljavanje 9.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH, a za ovu namjenu predviđena su sredstva od 45 miliona KM. To su znatno veća sredstva u odnosu na prethodnu godinu, s tim da će ovim pozivom biti raspisano 35 miliona KM, dok će mjera Tražim poslodavca 2022. biti naknadno raspisana, vjerovatno krajem proljeća”, kazao je Haris Huskić, rukovodilac sektora za aktivnu politiku zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Ovim pozivom obuhvaćeni su mladi bez radnog iskustva, pripravnici, žene, osobe koje su teže zapošljive, koje su dugoročno nezaposlene, imaju nižu kvalifikaciju i slično.

“Korisnici programa su svi poslodavci koji su registrovani u Federaciji BiH i redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Što se tiče iznosa sufinansiranja, on se povećava po svim mjerama za deset posto bez kumulativnog zbrajanja za posebno izdvojene kategorije koje su propisane programom. Mjere koje će biti implementirane za ovu godinu su zapošljavanje pripravnika, mladih s iskustvom, zapošljavanje žena, prilika za sve, zapošljavanje demobilisanih boraca, sezonsko zapošljavanje, nova mogućnost, javni radovi i pomoć potrebnima”, istakao je Huskić.

Javni poziv za Program sufinansiranja samozapošljavanja Startup 2022, koji je namijenjen nezaposlenima, bit će otvoren od 16. do 18. marta, a za njegovo provođenje Zavod je planirao sredstva u iznosu od 16 miliona KM. Namjera tog programa je, kako je kazao Huskić, potaknuti najmanje 2.500 osoba s evidencije nezaposlenih na samozapošljavanje, pokretanje djelatnosti/društva, kao i na zapošljavanje drugih osoba s evidencije nezaposlenih.

“Ključne ciljne kategorije su mladi, demobilisani borci i žene, pa poticajne mjere obuhvataju poduzetništvo za mlade, za žene te poduzetništvo za sve, za demobilisane borce. Što se tiče razlika u odnosu na prethodne godine, morali su se prethodno registrirati te su povećani iznosi sufinansiranja za oko 50 KM”, istakao je Huskić.

Podsjetio je da se javni pozivi objavljuju putem web portala, odnosno linka koji će biti dostupan u danima trajanja javnog poziva, a poslodavci, odnosno nezaposlene osobe će moći aplicirati svaki dan u periodu od 8 do 16 sati.

klix

2D50D369 A103 4B64 B0C2 860D669A24E0
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica