slovenija pandemija ff
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Slovenska vlada poziva na cijepljenje što većeg broja ljudi, a procijepljenost od 70 posto bila bi poželjna jer bi se time bitno smanjio broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih. Iz Ljubljane se na temu koronavirusa u Sloveniji za HRT-ov Studio 4, javio urednik Mladine Robert Botteri.

“Naši školarci se samotestiraju svaka dva dana”

FIXGEHALT

“Nisam u redakciji, ostao sam kod kuće jer mi curi iz nosa, prehlađen sam. Cijepljen sam i ujutro sam zajedno s kćerkom koja ide u školu napravio test i negativan sam. Imamo dogovor u redakciji da ako nisi 100 posto zdrav da ostanemo kod kuće. Naši školarci dobiju testove za samotestiranje i testiraju se svaka dva dana. Ja sam posudio jedan test od kćeri i testirao sam se. U porodici smo svi cijepljeni”, rekao je Botteri.

“Ulazimo u tamnocrvenu fazu”

Na pitanje kakva je situacija s koronavirusom u Sloveniji rekao je da je situacija eksplodirala.

“Jučer smo imali 750 novooboljelih tako da već sutra ulazimo u tamnocrvenu fazu. Brojke su eksponentno narasle u posljednjih 7 dana.

LIDER

Što se tiče broja zaraženih situacija je na razini 1. maja. U bolnicama su malo niži brojevi nego tada, ali početku se da će se i bolnice napuniti, već je 150 hospitaliziranih i oko 40 na intenzivnoj njezi.

U Sloveniji je problem početak škole, koja je počela jučer. U mlađoj populaciji od 12 do 18 godine procijepljeno je samo 11 posto cijepljenih i to znači da ćer se zaraza u 14 dana širiti puno većom brzinom”, dodao je, piše Index.hr

“Skoro niko se nije cijepio u zadnjih mjesec dana”

“No, glavni problem je Slovenije je kao i cijele istočne Europe da smo došli na malo više od 40 posto cijepljenih i zaustavilo se. To sad ide jako sporo. U posljednjih mjesec dana skoro da se niko nije cijepio. Dogodio se veliki raskol između cijepljenih i onih koji se ne žele cijepiti. Ne postoji komunikacija između te svije populacija, osim vrijeđanja i zaoštravanja”, objasnio je Botteri stanje u Sloveniji dodajući da se razmišlja o uvođenju obaveznog cijepljenja za starije, u zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi.

“Nagovarate populaciju koja ne vjeruje o tome što govorite i sve što radite je uzalud. Pokazalo se u Sloveniji da je kombinacija represije i epidemije napravila takav raskol da sada što god Vlada kaže i radi, a ne vjeruje im 70 posto ljudi, onda im ne vjeruju i kada donose epidemiološke mjere. Nisam siguran da je Slovenija sada u poziciji uvesti mjere, kao neke zapadne države, uvesti rigorozne mjere obveznog cijepljenja. Više vjerujem da bi došlo do poražavajućeg raskola koji se može mjeriti s nekim modernim građanskim ratom.”, zaključio je Botteri.