Novinar Marko Simanović iz Katara: Atmosfera je sterilna i nefudbalska

Podijelite vijest

Da krenemo od lijepih stvari. U Kataru me oduševila organizacija cijelog turnira, volonteri su na svakom koraku i dobro funkcionira sve. Pomažu, na svakom koraku su, usmjeravaju da se što prije dođe do stadiona ili željene destinacije.

Kazao je ovo u razgovoru Miloš Simanović, novinar Blica.rs koji je s nama podijelio impresije iz Katara u kojem je 20. novembra počelo dugo iščekivano Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Ipak, prema njegovim riječima, atmosfera u Dohi je sve, osim fudbalska.

– Atmosfera u gradu je sterilna i definitivno nefudbalska. Mnogo je Marokanaca i Saudijaca, oni su najbrojniji. Ostali se kreću u manjim grupama tako da se ne osjeća fudbal na pravi način – kazao nam je Simanović.

ČITAJ JOŠ:  Portugal deklasirao Švicarsku (6:1) i prošao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Ovdje radi ko šta hoće

Od kada je dodijeljeno domaćinstvo Kataru, prvi zimski Mundijal prati niz kontroverzi, a navijači su se morali pripremiti i na poštivanje strogih katarskih zakona. No, u praksi, kako nam je rekao Simanović, to nije toliko primjetno.

– Informisao sam se o svemu kada sam dolazio, o tim strogim propisima, šta se smije, a šta ne. Drugačiji je pristup, bukvalno ovdje radi ko šta hoće, niko vas ne ometa. Za neke stvari ponekad nemaju razumjevanja, pogotovo za nas novinare što se tiče snimanja. Ako imate specijalnu dozvolu ne bi trebalo biti problema, mada uvijek ima da povuku za rukav, da pitaju, da traže… Što se tiče strogih pravila, nisu toliko vidljiva, slično je kao u evropskih zemljama – naveo je on.

ČITAJ JOŠ:  Legendarni Englezi kritikovali Livaju zbog izvođenja penala: Izgledao je kao idiot

Čak su i cijene pristupačne.

– Nije toliko strašno. Može se jesti za normalne pare u restoranima, nije baš onako kako ljudi pričaju da je skupo. Svakako je prihvatljivo za ljude iz regiona – dodao je.

Komentirao je i do sada najveće iznenađenje na Mundijalu i pobjedu Saudijske Arabije nad Argentinom (2:1).

Saudijci u argentinskim dresovima

– Bio sam na utakmici, pomalo je bila čudna atmosfera. Argentinski navijači su napravili pravu feštu. To što oni rade, to ne radi neko, ta emocija prema reprezentaciji je nevjerovatna. Vidio sam čovjeka koji je došao u invalidskim kolicima, gips je obojio u boji Argentine. No, ono što je čudno, pored mene su sjedili i Arapi koji su imali zastave i dresove Argentine. Čak su i pojedini na saudijske dresove napisali ime Mesija. Argentinci su bili u boljoj poziciji, bili su puno bučniji pa su naglo potonuli dok su Sudijci odjednom puknuli – rekao je Simanović.

ČITAJ JOŠ:  Navijač Hrvatske iz Dohe postao hit: Moja žena vjerojatno rađa, ona neka rodi, ja ostajem dalje

Ono što on, kao i svi u Srbiji željno iščekuju je sutrašnji nastup ove reprezentacije protiv Brazila.

– Još uvijek nema mnogo srbijanskih navijača u Kataru. Očekujemo sutra da bi mogli doći u većem broju. Znam da su igrači veoma dobro raspoloženi i da jedva čekaju zaigrati, spremni su i to je ono što je najbitnije. Svi navijači šalju poruke podrške uoči utakmice sa Brazilom, trebaju da vjeruju u sebe, a mi ćemo ih bodriti i navijati – istakao je Simanović.

Avaz