Novinar portala koji je objavio plan rušenja BiH: Postoji i treći non-paper, Slovenija štiti mračne ideologije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Znači, vi imate ideje koje su možda pisane u Boegradu, možda Zagrebu, možda Budimpešti. Ne možete vidjeti ko je autor, kaže Primož Cirman, novinar slovenačkog portala necenzurirano.si čiji je tekst o non paperu koji sadrži prekrajanje granica na Balkanu izazvao burne reakcije širom regije i Evrope, govorio je danas o toj temi. Kazao je kako je javnost u Sloveniji šokirana i pita se da li je uopće moguće da se njihova zemlja upetljala u nešto ovakvo.

Naglasio je kako ovaj non paper nije zvanično stajalište Slovenije i da javnost ne vjeruje da je on kreiran u kod njih, ali da Slovenija jeste učestvovala u njegovoj distribuciji.

– Ne znamo je li nastao u Ljubljani, Budimpešti ili Beogradu, ali znamo da ga je slovenska vlast u proteklim mjesecima distribuirala na različite kanale. Slovensko ministarstvo nije autor, ali je u distribuciji učestvovao Janšov kabinet. Prema našim izvorima vjerujemo da je dokument iz početka ove godine. Ako ste pratili razvoj događaja, u martu se već provjeravao ovaj dokument u diplomatskim krugovima i da li se mogu ideje iz dokumenta ispuniti ili ne, rekao je Cirman.

Podsjetio je na rekaciju američkog ministra vanjskih poslova Anthonyja Blinkena koji je izjavio da “Dejton 2 ne ide i da nije pravi put”.

– On se već tada odazvao na neke diskusije koje bile u neformalnim diplomatskim krugovima o toj temi, kazao je.

Niko nije poricao da postoji dokument

Na pitanje ko bi mogli biti kreatori, Cirman je odgovorio: – Na non paperu piše sprsko-hrvatsko-albansko nacionalno pitanje. To su fraze koje se znaju koji političari s tih prostora rado koriste. Ne vjerujemo da bi Slovenija pisala nešto tako. Znamo kakve su bile reakcije u Sloveniji. Niko nije javno poricao da postoji dokument. Janez Janša je rekao da ga nije mogao dostaviti gospodinu Michellu jer ga nije vidio nekoliko mjeseci. Znači, vi imate ideje koje su možda pisane u Boegradu, možda Zagrebu, možda Budimpešti. Ne možete vidjeti ko je autor, kaže on.

Slovenci su ostali u čudu da se ovako nešto dešava i da se, kaže, Slovenija uvukla u takvu priču s obzirom da je uvijek davala podršku unitarnoj BiH.

– Ova je tema vrlo škakljiva jer Slovenija za tri mjeseca predsjedava EU i u sklopu svog predsjedavanja organizirat će se i vrh u Zapadnom Balkanu. Non paper u koji je involvirana Slovenija, time se unaprijed kompromitirala kao bilo kakav faktor koji može nepristrasno i nezavisno arbitrirati među akterima u regionu i problematično je da je ovaj dokument vrlo drugačiji od zvaničnih slovenskih stajališta. Zato je non paper, da ga mogu poricati ako izađe u javnost, kazao je Cirman.

Razotikriven još jedan non-paper o BiH

Naglašava i to kako su otkrili da postoji još dokumenata.

– Jučer je ministar vanjskih poslova Anže Logar na parlamentarnom odboru, na kojem je pitan za ovaj dokument, bacio dimnu bombu. Razotkrio je drugi non paper koji je napisan u Hrvatskoj, a Slovenija pristupila tom dokumentu. Prema našim saznanjima postoje tri non papera u BiH u kojima na različite načine participira i Slovenija, rekao je Cirman.

Nakon što je objavio tekst, uslijedile su brojne reakcije s obzirom da priča uključuje 5-6 zemalja i, kako ka Cirman kaže, otvara neke stare rane.

– Ovaj non paper Sloveniju vraća 30 godina unazad jer Slovenija se 1991. godine otcjepila od Jugoslavije i uvijek je, kako mi ovdje kažemo, bila na pravoj strani historije. Ali ovim non paperom, Slovenija štiti interese ljude čije su ideologije dovele do ratova u Jugoslaviji i to je nešto što je šokantno za slovančku javnost. Teško je prihvatiti to sa slovenačkog stajališta da je nešto takvo uopće moguće. Da smo mi kao država učestvovali u nacionalističkim planovima koji govore o velikim zemljama na Balkanu, rekao je.

Retorika s kraja 1980-ih

Istakao je kako su mislili da će vanjska politika biti u skladu sa interesima EU koji su jasni – unitarna BiH.

– Sada se Slovenija s ovim non paperom i hrvatskim non paperom stavlja u društvo zemalja s kojima nije željela imati neke tijesne odnose. S Mađarima, govorimo o srpskom nacionalnom interesu… Niko ne govori o evropskoj ideji mira, mirnom rješenju. Tu se govori o nekoj podjeli i ovo je retorika koju smo slušali krajem 1980-ih godina. BiH je uvijek bila prijateljska zemlja sa Slovenijom i mislimo da će ovo dovesti do pogrošanja odnosa, zaključio je Cirman.