Novinari bi trebali biti prioritet za vakcinisanje protiv korone?

novinari 696x460 1

Više od 600 novinara preminulo je od posljedica COVID-a 19 u 59 zemalja tokom deset mjeseci 2020. godine, saopćeno je iz Press Emblem Campaign (PEC) koja ističe da bi novinari trebali imati prioritetni pristup vakcinaciji.

To je 60 preminulih mjesečno ili dva poznata smrtna slučaja dnevno u svijetu.

“Od ukupno 602 novinara koji su preminuli od koronavirusa od 1. marta, Latinska Amerika zabilježila je najviše slučajeva, odnosno više od polovine ili 303 smrtna slučaja”, saopćeno je iz PEC-a, prenosi agencija Fena.

Azija slijedi Latinsku Ameriku sa 145 smrtnih slučajeva, ispred Evrope sa 94, Sjeverne Amerike sa 32 i Afrike sa 28.

“Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren posebno su izloženi virusu. Neki od njih, naročito freelanceri i fotografi ne mogu raditi od kuće”, rekao je glavni sekretar PEC-a Blaise Lempen.

Copy

Iz ove nevladine organizacije saopćeno je da žale zbog mnogih smrti koje su se mogle spriječiti. Kada je potrebno, podržavaju zahtjeve za novčanom pomoći porodicama novinara koji su preminuli od koronavirusa.

Iz PEC-a ističu da bi medijski radnici koji prate one koji boluju od COVID-a 19 trebali imati prioritetni pristup vakcinaciji.

Peru je zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva, s obzirom da su 93 medijska radnika u ovoj zemlji preminula od koronavirusa od marta prošle godine, prema podacima Peruanskog nacionalnog udruženja novinara.

Brazil je drugi s 55 žrtava, ispred Indije s 53 smrtna slučaja i Meksika s 45. U Ekvadoru su zabilježena 42 smrtna slučaja, a u Bangladešu 41.

Kada je riječ o evropskim zemljama, Italija je zabilježila najveći broj preminulih novinara, 37, a Sjedinjene Američke Države su u medijima prebrojale 31 žrtvu COVID-a 19, Pakistan 22, Turska 17, Velika Britanija 13, Panama 11 i Bolivija devet smrtnih slučajeva. U ostalim zemljama zabilježeni su manji brojevi smrtnih slučajeva novinara.

Prethodni članakOsnivač BH Fanaticosa: Jedini ispravan put je izabrati sredinu
Sljedeći članakMile Akrobata ojadio Italijanku za 600.000 eura, hvalio se na Facebooku: Policija ga ekspresno uhapsila