Novinari bliski Vučiću pogledali film “Quo vadis Aida”: Pročitajte kako su ga ocijenili

0D8B7B48 F917 47F1 8ABD 152BF7CB1AF2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Srbiji se nastavlja orkestrirana kampanja protiv filma “Quo vadis Aida” Jasmile Žbanić u medijima bliskim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ovaj put novinari portala Objektiv.rs su se udostojili da pogledaju film, a onda su dali svoje viđenje.

Međutim, čak ni to što su pogledali film nije ni najmanje ublažilo njihovu ostrašćenu nacionalističku retoriku, niti mržnju prema svemu što se ne uklapa u njihov narativ, koji uključuje negiranje genocida u Srebrenici. U svemu je neizostavna konstrukcija “Srbi kao genocidan narod”, koju pripsuju Bošnjacima, iako niko od javnih ličnosti u BiH bošnjačke nacionalnosti u javnom prostoru nije koristio tu sintagmu, nego ona predstavlja “specijalitet” srbijanske huškačke retorike.

Svoj tekst su naslovili sa: “Gledali smo “Aidu”: Postoje Tri razloga zašto RTS nikad ne sme da emituje tu antisrpsku propagandu”.

Pročitajte koja su to njihova tri razloga.

1. Radnja filma se dešava potpuno van konteksta realnih dešavanja iz tog vremena. Naime, zločin u Srebrenici prikazan je kao ničim izazvan, jer se potpuno ignorišu jezivi zločini nad Srbima u Podrinju koji su prethodili. Te zločine počinili su bošnjački fanatici pod komandom Nasera Orića, od kojih su se mnogi posle toga sakrili upravo u Srebrenici, u koju su, između ostalih, ušli mnogi srpski vojnici čije porodice su masakrirane. Svakako da za bilo koji zločin nema opravdanja, ali nema ga ni za ignorisanje činjenica koje značajno menja i usmerava percepciju gledalaca.

2. Apsolutno svi bošnjački likovi u filmu prikazani su kao nevini, smerni, vredni i nekad veseli ljudi, dok su apsolutno svi srpski likovi prikazani kao psihopate žedne nevine krvi, lišeni bilo kakve ljudskosti. Neverovatan podatak, imajući u vidu da čak i u filmovima o nacističkim zločinima uvek imate bar jednog dobrog Nemca koji se, ako ništa drugo, kaje zbog zločina. Srbima u filmu Jasmile Žbanić nije ostavljena čak ni ta opcija.

3. Vrlo smišljeno i konstantno u filmu se sve vreme za zločince gotovo isključivo koristi izraz “Srbi”. Dakle, ne “zločinci”, “ludaci”, “manijaci”, “koljači”, “ubice”… nego – “Srbi”. Ovaj podtekst nesumnjivo ukazuje na želju da ceo srpski narod bude označen kao zločinački i genocidan.

Prikazivanje filma na RTS-u bio bi trijumf bošnjačkih nacionalista, njihovih stranih mentora i medija pod kontrolom Marinike Tepić i Dragana Đilasa u njihovoj zajedničkoj nameri da Srbi budu zauvek žigosani kao genocidan narod, koji zbog toga mora da snosi političke posledice, poput ukidanja Republike Srpske, za koju tvrde da je “genocidna tvorevina”.

Još gore, prikazivanje filma na Javnom servisu Srbije bilo bi i formalno priznanje u ime celog naroda da su Srbi genetski predodređeni da čine zločine nad drugim narodima, pa i one najstrašnije poput genocida. Posledice tog iznuđenog priznanja bile bi nesagledive.

Zato, “Quo vadis, Aida?” nikad ne sme da bude emitovan na RTS-u. Nikad, piše Objektiv.rs.

Na meti nacionalističkih medija u Srbiji nije samo film kao cjelina, nego i glumci koji su ostvarili uloge u ovom ostvarenju.

Tako se Informer.rs okomio na Emira Hadžihafizbegovića, zbog njegovih izjava koje se nisu “dopale” novinarima ovog portala. Ono što im je posebno zasmetalo je Hadžihafizbegovićeva izjava u kojoj je kazao kako je, osim u Srebrenici, genocid počinjen i u Prijedoru, Zvorniku i Foči. Njegovu ulogu u filmu “Quo vadis Aida” novinari Informera koriste kao “argument” da se ovo ostvarenje nikada ne smije emitovati na RTS-u.