Novinari CIN-a proglašeni za novinare godine

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Jasna Fetahović i Azhar Kalamujić dobili su nagradu Društva novinara Bosne i Hercegovine (BiH) „Novinar godine 2016.“.

Nagrada je dodijeljena za tekstove i video priče o kompaniji „Bosnalijek“, uz posebno izdvajanje priče „Koliko tableta košta Bosnalijek“. Novinari su istražili kako su ruski ulagači preuzeli upravljanje nad najvećom farmaceutskom kompanijom u BiH, preuzevši većinski paket dionica za 32 miliona KM. Novi vlasnici „Bosnalijeka“ su dvije godine kasnije bankrotirali, ostajući dužni sarajevskoj tvornici lijekova gotovo onoliko koliko su uložili u njenu kupovinu.

ČITAJ JOŠ:  Hamid iz Zenice poklonio kozu siromašnom paru: Prošao sam taj pakao, neka imaju mlijeka barem

Nagradu Društva novinara BiH za printano novinarstvo dobila je redakcija „Oslobođenja“. U kategoriji radijskog novinarstva nagrađen je novinar Radija Federacije BiH Enver Šadinlija, a za televizijsko novinarstvo Amir Zukić, direktor Televizije N1 za BiH i urednik emisije „Pressing“.

Nagradu za životno djelo je dobio novinar Atah Mahić.

Ovo je 22. dodjela nagrada u organizaciji Društva novinara BiH.

CIN je u 2016. godini objavio još tri istraživanja o „Bosnalijeku“. Novinari su istražili kako su ruski ulagači dionice „Bosnalijeka“ kupovali na nedozvoljen način, posredstvom luksemburškog offshore fonda „Haden“.

ČITAJ JOŠ:  Kako vodeće ekonomije pomažu standard građana

CIN je istražio i kako je dio novca sumnjivog porijekla kojim su kupljene dionice „Bosnalijeka“ prebačen preko računa u sarajevskoj „Sberbanci“, te o šteti koja je „Bosnalijeku“ nanesena dok je njome rukovodio bivši direktor Edin Arslanagić.

Jedno od istraživanja o ovoj kompaniji na kojem je Fetahović radila nagrađeno je i u Moldaviji. Fetahović, novinari RISE Moldova Dumitru Lazur i Olga Ceaglei, te regionalna urednica Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) Miranda Patrucić dobili su u decembru 2016. godine treću nagradu UNDP-a Moldavija za istraživačko novinarstvo.

ČITAJ JOŠ:  “Kolektivni imunitet možemo postići samo ako se djeca do 16 godina cijepe”

Oni su istraživali kako su sarajevska tvornica lijekova „Bosnalijek“ i farmaceutska kompanija „Dita Estfarm“ sarađivale u Moldaviji, gdje su prodavale lijekove vrijedne skoro pet miliona KM.

Fokus.ba

GODISNJICA
MARKETING