Novinari New York Timesa 50 sati gledali ruske televizije i kako Rusi vide rat

22 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pred očima zapadne publike ruska invazija na Ukrajinu odvijala se kao niz brutalnih napada. Ali na ruskoj televiziji, ti isti događaji prikazani su drugačije – gubici umanjivani, činjenice sakrivane, a navodni zločini u Buči predstavljeni kao montirani i lažni.

Velik dio ruskih medija čvrsto je pod kontrolom Kremlja, a državna televizija izveštava kao portparol vlasti. Kritikovanje rata u Ukrajini je kriminalizovano, to jest zaprijećena je kazna zatvora do 15 godina. Novinari New York Timesa pregledali su više od 50 sati televizijskih snimaka ruskih televizija kako bi vidjeli kako se rat predstavlja Rusima.

Potapanje “Moskve”

Rusija se suočila sa značajnim gubitkom kad je njena raketna krstarica “Moskva” potonula pošto je bila oštećena sredinom aprila. Ukrajinski zvaničnici su rekli da je brod pogođen dvjema protivbrodskim raketama Neptun, a New York Times je ove nedjelje objavio da su Sjedinjene Američke Države Ukrajini pružile obavještajne podatke koji su pomogli da locira i napadne brod. Nezavisni ruski mediji sa sjedištem van zemlje izvijestili su da je oko 40 članova posade poginulo, a još 100 ih je povrijeđeno. 

Međutim, u medijima pod kontrolom ruske države vijesti su umanjile značaj ukrajinskog strateškog napada, a priča se vremenom mijenjala. Rusko Ministarstvo odbrane je prvo reklo da je brod oštećen pošto je požar na brodu detonirao municiju. Brod je tegljen nazad na obalu, a posada je sigurno evakuisana, nastavlja se u izvještaju, da bi ruski mediji kasnije objavili da je brod potonuo dok su ga teglili tokom oluje. U prilogu je prikazana jedinica zdravih ruskih vojnika, opisujući ih kao posadu “Moskve”, žive i zdrave.

Dok su ruski mediji u više navrata odbacivali ili umanjili važnost ukrajinskih civilnih žrtava, Kremlju je teže da ignoriše vlastite žrtve i ožalošćene porodice koje su ostale poslije njih. Rusija je prvi put u martu priznala ukupan broj mrtvih, dajući do znanja ruskim gledaocima da će rat uključivati i domaće gubitke.

Ali čak su i ti izvještaji potcijenili ruske žrtve, prema procjenama američkih stručnjaka. Iako je teško dobiti tačne brojke o žrtvama tokom rata, zapadne obavještajne agencije procjenjuju da bi ruski vojni gubici mogli da iznose 10.000 ubijenih i 30.000 ranjenih, prenosi New York Times.

Zločin u Buči

Dok su se ruske snage povlačile iz regiona oko Kijeva, u javnosti su se pojavile fotografije koje prikazuju tijela mrtvih civila kako leže na ulicama. U Buči, predgrađu Kijeva, neki civili su pronađeni vezanih ruku ili sa ranama od vatrenog oružja na glavi. Fotografije su podstakle pozive za podizanje optužbi za ratne zločine protiv Rusije.

Na ruskoj televiziji otkriće zločina u Buči je prikazano kao obmana, s televizijskim voditeljima koji su analizirali fotografije i videa u potrazi za znakovima lažiranja. Ruski novinari su na jednom snimku primijetili da je odjeća na nekim mrtvim civilima bila previše čista da bi danima bila na ulicama, što implicira da nisu mogli biti ubijeni tokom ruske okupacije. U saopćenju Ministarstva obrane, emitovanom u noćnoj emisiji “Vremya”, navodi se da na tijelima nema znakova raspadanja i da se krv u ranama nije zgrušala.

– Sve je to nepobitni dokaz da su fotografije i videosnimci iz Buče još jedna inscenacija režima u Kijevu za dobrobit zapadnih masovnih medija – navodi se u saopćenju ministarstva. 

Nezamućene fotografije koje su objavili zapadni mediji, međutim, pokazuju da tijela imaju jasne znakove raspadanja.

Alternativna vremenska linija

Tvrdnja da su tijela na ulicama namještena, a zločin podmetnut ruskim snagama, kasnije se sukobila s potpuno drugačijim narativom koji je predstavila ruska televizija: da su civili zaista ubijeni, ali da su ih ubili ukrajinski vojnici. Kako bi to potvrdila, ruska državna stanica Kanal 1 predstavila je zamršenu alternativnu vremensku liniju, odabravši snimke koji potkrepljuju tvrdnju da niko nije ubijen do nekoliko dana pošto su ruske trupe otišle iz kijevskog regiona.

Alternativna vremenska linija Rusije:

30. mart – Ruske trupe napuštaju Buču.

31. mart – Gradonačelnik Buče se vraća i daje saopćenje, ali ne spominje mrtva tijela.

1. april – Ukrajinski vojnici stižu, ali, opet, nema tijela.

Od 31. marta do 2. aprila – Ukrajinske neonacističke brigade navodno ubijaju svakoga ko ne nosi proukrajinsku plavu traku.

2. april – Na ulicama Buče pojavljuju se mrtva tijela.

Avaz