AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U organizaciji Društva novinara BiH, a prema nastaloj situaciji suočavanja novinara i medija s pandemijom koronavirusa (Covid 19), danas je održan sastanak sa novinarima nekih od vodećih medija u Bosni i Hercegovini.

– Skrenuta je pažnja na vjerodostojnost i stručnost izvora informacija. Novinari su se također založili da se poštuju odluke o sigurnosti uposlenih, te su se u tom smislu dogovorili da se smanji broj novinarskih ekipa na samim događajima, a informacije solidarno dijele i objavljuju.

Uz podršku svim vladinim i nevladinim zalaganjima u nastaloj situaciji, te okrenutost novinara prema vjerodostojnosti informacije, novinari su naglasili opredijeljenost prema građanima i plasmanu informacija koje su vjerodostojne i osiguravaju pravovremeno informiranje i sprečavanje panike i straha – navodi se.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva zdravstva.

– Prvenstveno zamišljeno kao panel diskusija ‘Odgovornost medija u doba krize’, zbog trenutnih ograničenja u organizaciji manifestacija, održan je vanredni sastanak u okviru iste teme. Sastanku su prisustvovali ključni predstavnici novinarske struke. Sastanak je održan uz pomoć ambasade Narodne Republike Kine u BiH – navode iz Društva novinara BiH.

Fena