Novo istraživanje: Korona može preživjeti i do 28 dana na površinama

Screenshot 4 911

Koronavirus može preživjeti do 28 dana na površinama poput novčanica, zaslona telefona i nehrđajućeg čelika, piše BBC pozivajući se na australsko istraživanje.

Rezultati istraživanja australske nacionalne znanstvene agencije sugeriraju da SARS-Cov-2 može preživjeti mnogo duže nego što se mislilo.

Međutim, eksperiment je proveden u mraku. Već je dokazano da UV svjetlost ubija virus.

Neki stručnjaci su izražavali sumnju da se koronavirus može prenositi na druge ljude nakon što ostane na površinama. Koronavirus se uglavnom prenosi kada ljudi kašlju, kišu ili razgovaraju.

Postoje dokazi da se može širiti i česticama koje se nalaze u zraku.

Također nije nemoguće da neko dobije COVID-19 dodirivanjem površina na kojim se nalazi virus, poput metala ili plastike, prema istraživanju američkog Centra za kontrolu bolesti. Vjeruje se da je to ipak mnogo rjeđe.

Prethodna laboratorijska ispitivanja otkrila su da SARS-Cov-2 može preživjeti dva do tri dana na novčanicama i staklu, te do šest dana na plastici i nehrđajućem čeliku, iako rezultati variraju.

Međutim, istraživanje australske agencije CSIRO otkrilo je da je virus “izuzetno robustan”, a preživio je 28 dana na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobilnih telefona i plastičnih i papirnatih novčanica, kad se drži na 20 stepeni Celzijusa u mraku.

Klix

Prethodni članakIzetbegović o Čampari: Nisam razočaran, ovo je relativno mali problem za SDA
Sljedeći članakMnogo rada, muke i truda: Porodica Muhović proizvodi desetine tona povrća u plastenicima