Portal 072info

Novo istraživanje otkrilo dva simptoma koja se pojavljuju kod djece koja imaju koronu: “Nema…

Nema kašlja ni temperature 696x452 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dijareja i povraćanje mogli bi biti znak kovida-19 kod djece, ističu naučnici koji traže da se i ti simptomi dodaju postojećem spisku simptomatike, piše “Guardian”.

Popis simptoma kovida-19 kod djece za sada uključuje svega tri stavke: visoku temperaturu, uporni kašalj i gubitak ili promjene čula ukusa i mirisa, piše “Žena“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Brojne studije pokazale su da su najčešći simptomi kod odraslih bol u mišićima, slabost, zbunjenost, bol u grudima. Prema studiji “King’s College” u Londonu, koja tek čeka recenziju, glavni simptomi mogu se podijeliti u šest cjelina, a jedna od njih se odnosi upravo na probavne probleme.

Ali sada su naučnici sa Kraljičinog Univerziteta u Belfastu potvrdili da je nervozni želudac jedan od glavnih simptoma kovida-19 kod djece.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“U našoj grupi, dijareja i povraćanje su bili precizniji pokazatelj od, recimo, kašlja pa čak i promjena u čulu ukusa i mirisa‘, rekao je doktor Tom Voterfild, autor studije.

‘Ako zaista želite da dijagnostikujete infekciju kod djece, obratite pažnju na dijareju i povraćanje, a ne samo na simptome u disajnim putevima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

‘Tom Voterfild je rekao i da se pomoću do sada prepoznatih simptoma infekcije kovidom-19, zaraza može precizno utvrditi u 76 posto slučajeva simptomatične djece, ali kad se dodaju i gastrointerološki simptomi, onda pouzdanost dijagnostike ide i do 97 posto.

Studija je sprovedena u periodu od 6. aprila do 3. jula i u nju je bilo uključeno preko 900 osnovaca i srednjoškolaca zdravstvenih radnika u dobi od dvije do 15 godina. Niko od njih zbog kovida-19 nije primljen na bolničko liječenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Djeci obuhvaćenoj ispitivanjem, bili su uzeti uzorci krvi kako bi se videlo da li imaju antitijela na novi korona virus, a podaci su prikupljani i kako bi se vidjelo imaju li ikakve simptome.

Naučni tim je otkrio da 68 djece – 6,9 posto od ukupnog broja – imaju antitijela na kovid-19 i da su preležala bolest. Od njih je samo polovina imala simptome.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neki simptomi su bili uobičajeni: 31 posto djece imao je temperaturu, 18 posto glavobolju, 19 posto probavne tegobe, dijareju, povraćanje i grčeve. Kod djece koja nisu imala antitijela, ovi su se simptomi javljali u 11, četiri i tri posto slučajeva.

‘Postalo je jasno da imamo veliku sivu zonu u kojoj su svi oni koji imaju simptome, a još nemaju pozitivan PCR test. Prepoznati stvarne simptome kovida-19 biće jako važno u toku jeseni kad se sva djeca vrate u škole. Molimo roditelje da obrate pažnju na simptome i da reaguju na vrijeme kako se druga djeca ne bi zarazila‘.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Krizni štab FBiH donio nove mjere, stiže važna izmjena

072info.com

U BiH registrirano 280 novozaraženih i pet preminulih

072info.com

Kako je gotovo cijela Evropa prešla na ‘švedski model‘ iako gotovo nitko to ne želi priznati

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)