Portal 072info

NOVO LUDILO HARA SVIJETOM: Zalili se tečnim azotom (-195) i ostali živi!

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!
Izazov je postavio ruski naučnik Anton Šaripo, a odmah se pojavila legija njegovih sljedbenika.

Video-snimak na kom se ruski naučnik Anton Šaripov (34), inače iz Sibira, zaliva tečnim azotom, čija je temperatura -195 stepeni Celzijusa, ne samo da je postao hit na internetu, nego je odmah stekao i sljedbenike koji pokušavaju da ponove taj podvig. 

Šaripovljev izazov je zasad najspektakularniji u nisu izazova zalivanjem (ledom, kipućom vodom…) i pretpostavljalo se da takvu ludost niko neće željeti da ponovi. Međutim, odmah se pojavila legija sljedbenika, a jedan od prvih bio je drugi stanovnik Sibira, inženjer Mihail Demidov (28). Stojeći u gaćama na snijegom zavejanoj ulici svog Novosibirska, on je poručio u kameru: “Gledajte, mi, Sibirci, možemo to. Nema opekotina, sve je u redu”, i – zalio se. 

Sada Sibirski tajms upozorava na opasnost od takvog poduhvata i podsjeća da tečni azot ima temperaturu -195 i da gotovo smjesta zaledi ljudsko tijelo. Pošto tako niske tepmerature takođe izazivaju opekotine, tečni azot se koristi za uklanjanje bradavica. 

Jeste moguće izbjeći smrzavanje pomoću Lajdenfrostovog efekta, ali laici bolje da se ne igraju s tim, upozorava Sibirski tajms podsjećajući da su i Šaripov i Demidov stručnjaci koji znaju da rukuju materijalima kao što je tečni azot.

 

cafe.ba

Podijelite članak