fd berina


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Pored problema zapošljavanja i razvoja privrede svaka općina u Bosni i Hercegovini bori se sa problemom odlaska mladih, a često se iseljavaju i čitave porodice.

S ovim problemom uspješno se već godinama bori općina Žepče sa brojnim projektima među kojima se naročito izdvaja projekat dodjele građevinskih parcela uz minimalnu naknadu za izgradnju kuća. Projekat koji traje duže od deset godina rezultirao je izgradnjom čitavog naselja.

Novo Naselje postalo je dom za brojne mlade bračne parove koji su putem Javnog poziva Općine Žepče uz minimalnu naknadu ostvarili pravo na građevinske placeve.

„Značilo mi je priliku da sebi i svojoj djeci obezbijedimo tu budućnost. Blizu smo grada, tu nam je škola, puno je bračnih parova, djece, lijepo nam je, a i plac je bio po povoljnoj cijeni“, ističe Marija Sinanović.

„Rodom sam iz Maglaja i ovaj nam je poziv Općine gdje smo dobili plac pomogao da ostanemo na ovim prostorima. Inače bismo, vjerovatno, otišli negdje“, dodaje Boris Omić.

Do sada je dodijeljeno već dvije stotine parcela, a izgrađeno je oko 130 kuća. Od naknade za parcele Općina je uradila cjelokupnu infrastrukturu koja uključuje vodu, kanalizaciju, cestu i struju za ovo naselje.

„Ovo je nekada bio voćnjak. Zapušten i ostavljen. Urbaniziran je, napravljena je infrastruktura, dodijeljeni placevi uz novčanu naknadu“, priča Jasko Nedić, službenik za graditeljstvo i prostorno uređenje Općine Žepče.

Pored ovog, radi se i na drugim projektima za mlade kao što su sufinansiranje samozapošljavanja, poljoprivredne proizvodnje, pripravničkog i volonterskog staža, višebrojnih porodica te rada vrtića općine.

„Druga mjera koju već godinama dajemo je dodjela novca za stambenu izgradnju. Također raspišemo natječaj i svake godine izdvojimo oko 150-180 tisuća maraka za izgradnju kuća“, ističe načelnik Općine Žepče Mato Zovko.

Širenje Novog Naselja se nastavlja, rad Općine Žepče mora poslužiti kao primjer.