Portal 072info

Novo pomračenje Sunca 20. marta

U petak 20. marta mjesec će se naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili djelimično sunčev disk od naših pogleda.

Puno pomračenje biće vidljivo na sjeveru Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će kod nas Sunce biti oko 50 odsto zatamnjeno, piše “Source“.

Eklipsa 20. marta će biti deveto potpuno pomračenje u XXI vijeku. Počeće u 07.45 GMT da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 09.45 GMT, u trajanju od dva minuta i 45 sekundi. Posljednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999, a na naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026. godine.

Nastupajuće pomračenje moglo bi da stavi na probu evropski električni sistem, jer će na kratko vrijeme biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, upozorava Evropska mreža operatera za prenos struje (Entsoe).

“Tog 20. marta biće blokirano oko 35.000 megavata solarne energije, tj. proizvodni kapacitet jednak 80 srednjih pogona”, stoji u izvještaju Entsoea, koji ne isključuje mogućnost incidenta.

Problem je u tome, ističe se u izvještaju, što je proizvodnja solarne energije znatno povećana u Evropi. Godine 1999, svega 0,1 odsto obnovljive energije otpadalo je na solarnu energiju, dok danas njen udio dostiže 10,5 odsto.

“To će biti test bez presedana” koji će zahtijevati dobru koordinaciju između različitih članica mreže.

Najviše problema očekuje se u Njemačkoj i Italiji koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju.

Podijelite članak