Portal 072info

Novo pravilo koje definira ‘bliski kontakt’ sa zaraženima korona virusom

2020 10 07T130251Z 81174029 RC2PDJ9AWR26 RTRMADP 3 HEALTH CORONAVIRUS LATAM POVERTY
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je još jednu novu smjernicu za Covid-19, a koja se odnosi na “bliske kontakte” s nekim ko je zaražen koronavirusom, objavili su strani mediji.

Ova ustanova je prethodno definirala kao “bliski kontakt” razdaljinu unutar 1,5-2 metra od osobe zaražene korona virusom, u periodu od 15 minuta. Prema najnovijim smjernicama, “bliski kontakt” sada označava razdaljinu unutar 1,5-2 metra od zaražene osobe u ukupnom periodu od 15 minuta ili više tokom 24 sata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Nove smjernice su ažurirane nakon izvještaja o slučajevima zaraze u Vermontu, gdje je utvrđeno da je uposlenik zatvora zaražen korona virusom u augustu nakon 22 interakcije s ljudima koji su kasnije testirani pozitivno na virus. Ta interakcija je iznosila ukupno 17 minuta tokom smjene zaposlenika, a barem jedna od asimptomatskih osoba je zarazila tog uposlenika.

Stručnjaci upozoravaju kako ovaj vremenski period ne treba shvatati striktno, jer se virus može prenijeti kako unutar kraćeg tako i unutar dužeg perioda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Količina ili intenzitet izloženosti su od velikog značaja, kaže Amesh Adalja, viši asistent sa Johns Hopkins univerziteta.

“Nikad nije bilo ništa ‘čarobno’ oko 15 minuta, upravo je to epidemiologija pokazala kada se dogodila većina prenosa”, rekao je Adalja za HuffPost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Postoje slučajevi kada osoba ima više kontakata koji su tokom dana kraći od 15 minuta. To ih dovodi u značajan rizik od zaraze virusom,” dodao je.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME