873x400 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

U cijeloj Evropskoj uniji na snagu stupa pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 eura ili više u toj valuti ili protivrijednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice, ali i zlato.

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provjere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Također, imaju pravo da zaplijene novac koji nije prijavljen.

Proširit će se definicija gotovine i obuhvatat će čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 posto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 eura.

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.