Novo ubistvo: Policajac u Kaliforniji ubio mladića koji je klečao pred njim

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Sjedinjene Američke Države potresa val protesta nakon smrti Georgea Floyda, a sada se dogodilo još jedno ubistvo koje je izvršio policajac, prenosi Index.hr.

Ubistvo se desilo u Valleju, gradu sjeverno od San Francisca. 

Policija Valleja otkrila je u srijedu da je policajac dan ranije upucao i usmrtio 22-godišnjem mladića koji je bio osumnjičen za pljačku tokom nasilnih protesta koji već danima traju širom SAD. 

Mladiću, koji je identificiran kao Sean Monterrosa, iz majice s kapuljačom virio je veliki čekić, klečao je pred policijom ispred trgovine Walgreen. Policajci su u tom trenutku utvrdili da predstavlja prijetnju i jedan od njih je zapucao. Nekoliko hitaca ispaljeno je prema Monterrosi, a jedan ga je i ustrijelio. Monterrosa je preminuo kasnije u bolnici. 

Na konferenciji za medije u srijedu, jedan od policajaca koji je bio na mjestu događaj, Sean Williams, rekao je da je policija primila poziv s mjestom trgovine Walgreens još u ponedjeljak navečer, ali drugi je stigao oko podne drugoga dana. U pozivu je bila prijavljena pljačka apoteke.

Nekoliko minuta nakon poziva ispred trgovine Walgreens je stiglo i policijsko vozilo. Vidjeli su nekoliko prosvjednika na parkiralištu prepunom automobila, a Williams je opisao da se crni Sedan namjerno zabio u policijsko vozilo. Aktivirao se zračni jastuk i povrijedio se policajac koji je bio unutra.  

Potom je opisao da su policajci promatrali osumnjičenika, kasnije identificiranog kao Monterrosu, natjerali ga da klekne i stavi ruke na prsa. Tada su primijetili nešto nalik dršci pištolja kako viri iz njegove majice. Jedan policajac je procijenio da se radi o prijetnji, pa je iz svog automobila ispalio nekoliko hitaca. Jedan od njih ustrijelio je Monterossu. 

Kasnije se istragom utvrdilo da je Monterrosa imao veliki čekić, odnosno malj u džepu svoje majice s kapuljačom. Mladić je prebačen u bolnicu gdje je kasnije i podlegao prostrjelnim ranama. 

Šef policije u Valleju istaknuo je da su njegovi najelitniji policajci trenirani za pucanje kroz vjetrobranska stakla automobila te da je taj postupak dozvoljen prema pravilima policijske službe.

“Ovo je nečuveno. Policajac nije bio u životnoj opasnosti. Monterrosa se htio predati. Svojevoljno je kleknuo i podigao ruke. Monterrosa policajcima nije prijetio, klečao je na podu s podignutim rukama. Policajac koji je pucao bio je u svom automobilu. Monterrosa mu se nije približavao niti mu prijetio. Krađa nije opravdan razlog za ubijanje. Riječ je o imovini”, kazao je advokat mladićeve porodice, John Burris.