Portal 072info

Novootkriveni prašumski kukac pjeva serenade

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novi rod zrikavaca otkriven u kolumbijskoj i ekvadorskoj prašumi kao zov za parenje proizvodi zvuk najviše frekvencije u životinjskome svijetu, objavili su britanski i kanadski znanstvenici.

Zrikanje mužjaka vrste Supersonus aequoreus ide do 150 kHz. To je ultrazvuk jer ljudsko uho čuje frenkvencije do 20 kHz.

Da bi dozvali udaljenu ženku, mužjaci pjesmu proizvode stridulacijom, trljanjem jednoga krila o nazubljeni dio drugoga. Što manja krila, to je frekvencija veća.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kod dosad poznatih zrikavaca frekvencija je obično od pet do 30 kHz, a kod novootkrivenoga kukca krila su neuobičajeno smanjena.

U studiji znanstvenika sa škotskoga sveučilišta u Strathclydeu i kanadskoga u Torontu opisuje se novi rod zrikavaca koji ne lete, a nazvan je Supersonus. U njemu su tri nove vrste, već spomenuti Supersonus aequoreus te Supersonus undulus i Supersonus piercei, koji se glasaju frenkvencijama od 150, 115 i 125 kHz, prenosi portal croenergo.eu.

Znanstvenici vjeruju da su te ultrazvučne frekvencije važne za izbjegavanje grabežljivaca poput šišmiša koji love eholokatorima.

“Iako neki šišmiši detektiraju i do 150 kHz, zrikanjem na tako visokim frekvencijama zvuk se brže gubi na daljinu pa šišmiš u letu teže registrira taj signal”, kažu znanstvenici.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

federalna.ba/Fena


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6