Novopazarci se nadali pomoći BiH, ali Srbija je i zvanično odbila: Imamo sve što je potrebno

Screenshot 6 364
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dobilo odgovor iz susjedne Srbije na ponuđenu pomoć u vidu dva medicinska tima koji su bili spremni otići u Novi Pazar i pomoći kolegama u borbi protiv koronavirusa. “Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opštu bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika”, navedeno je u diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Odgovor na ponudu BiH Odgovor na ponudu BiH

Uprkos ovim tvrdnjama, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek danas je izjavio da Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova i opreme, da su stigle baterije za kiseonik i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još postoji potreba za stručnim kadrom.

“Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz BiH i Turske. Kada će se to desiti zavisi od dogovora na državnom nivou”, rekao je Đerlek.

Naveo je da se Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih ljekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mjesta ljekara koji su inficirani.

“Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz ljekare i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizovati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula prije tri dana od COVID-19, a ja sam se zbog iste bolesti liječio na Infektivnoj klinici”, dodao je on.

BiH je zvanično ponudila pomoć Srbiji nakon što je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u ponedjeljak najavio da će BiH poslati pomoć Sandžaku.

Dan poslije (utorak) premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je izviždana u Novom Pazaru, je izjavila da su dobrodošli svi koji žele pomoći, no ipak je tu pomoć Srbija odlučila odbiti. MVP BiH je jučer i zvanično uputilo notu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je novopazarska bolnica jedna od najboljih u Srbiji i da, osim kadra, bolnici ne nedostaje ništa što bi trebalo da ima. Ministarstvo zdravlja je, kaže on, trebalo ranije cijelu bolnicu proglasiti Covid bolnicom.

Novi Pazar je veliko žarište koronavirusa u Srbiji. Dok lokalno stanovništvo moli za pomoć, vlast Srbije ističe da je situacija u Novom Pazaru nije ništa gora nego u Beogradu.

Iako su medicinari iz Sarajeva i Tuzle dobrovoljno željeli pomoći kolegama i stanovnicima Novog Pazara, to se za sada neće desiti.

Klix.ba