NS: Sramotno da se BiH nalazi na listi za humanitarne pomoći u osnovnim životnim namirnicama

Screenshot 3 24
Podijelite vijest

Bosna i Hercegovina je primila humanitarnu pomoć od Ujedinjenih Arapskih Emirata osnovnih životnih namirnica, potvrđeno je to na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH. Iz Naše stranke smatraju da je takvo nešto sramota.

Na toj sjednici je odlučeno da BiH prihvati 2.280 paketa sa osnovnim životnim namirnicama kao štu su brašno, šećer, riža, makaroni, mlijeko u prahu, leća, itd.

“Tim povodom Vijeće ministara je održalo telefonsku sjednicu na kojoj su donijeli odluku o prihvatu te pomoći i o svemu obavijestili javnost kao da se radi o uspjehu, a ne o još jednom sramoćenju države”, rekli su iz Naše stranke.

Oni pitaju Vijeće ministara, posebno predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković:

“Kako se Bosna i Hercegovina našla na spisku zemalja kojima je potrebna humanitarna pomoć u osnovnim životnim namirnicama kakve smo dobijali u ratu? Otkud uopšte percepcija Bosne i Hercegovine kao zemlje kojoj je ova pomoć potrebna? Da li je te percepcije bila svjesna ministrica Turković i šta je učinila da je promijeni s obzirom na to da je nedavno bila u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima?”

Ambasadorica Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori, koja je ambasadorica i za BiH, rekla je da je pomoć namijenjena porodicama u potrebi tokom ramazana.

“Smatramo neophodnim da se javnost upozna s brojem takvih porodica i da im država omogući pomoć koja im je potrebna. Niko ne može reći da BiH nema novca da spriječi glad. Od Vijeća ministara tražimo da humanitarnu pomoć iskoristi za pomoć migrantima, kako bismo sačuvali i dostojanstvo države i naših građana. Također tražimo od ministrice vanjskih poslova da učini sve što je potrebno da se BiH skine sa spiska za humanitarnu pomoć u hrani”, kazali su.


Podijelite vijest