Nuklearno oružje dodatno brine nakon Putinovih izjava: Planeta leži na 13.000 bojevih glava

Podijelite vijest

U svijetu postoji oko 13.000 nuklearnih bojevih glava i to nije problem pojedinih država, nego upravo cijele planete. Oružje je to koje izaziva masovno uništenje i smrt, pa je jasno kakva bi kataklizma uslijedila. Prijetnje nuklearnim napadima, poput ove posljednje koju je izrekao ruski predsjednik Vladimir Putin, trebaju se i moraju shvatiti ozbiljno.

Sedam puta

Iako je danas ukupan broj nuklearnih glava manji nego što je bio tokom Hladnog rata – kada se u opticaju nalazilo oko 60 hiljada komada nuklearnog oružja širom svijeta – to ne mijenja prijetnju čovječanstvu koju predstavlja to oružje.

ČITAJ JOŠ:  Svijet neće biti više isti kao prije rata u Ukrajini
Nuklearno oružje u svijetu
Nuklearno oružje u svijetu

Naprimjer, bojeve glave na samo jednoj američkoj nuklearnoj podmornici imaju sedam puta veću razornu moć od svih bombi bačenih tokom Drugog svjetskog rata, uključujući dvije atomske bombe bačene na Japan. A Sjedinjene Države obično imaju deset takvih podmornica na moru, navodi Zajednica zabrinutih naučnika.

Više izvještaja

– Izvještaji o nuklearnim arsenalima zemalja razlikuju se, ali vlada konsenzus da ga Rusija ima najveći broj u svom arsenalu, a slijede Sjedinjene Američke Države – piše „USA Today“.

ČITAJ JOŠ:  Visoke cijene struje i plina mogle bi ubiti više Evropljana nego rat u Ukrajini

Prema „Business Insideru“, Rusija ima nuklearni arsenal od 6.850 komada nuklearnog oružja. S druge strane, SAD ima arsenal od 6.450 komada nuklearnog oružja. Postoje i drugi izvori, s nešto drugačijim i nešto manjim brojkama, ali to nikako ne smanjuje opasnost.

Zemlja s trećim nuklearnim potencijalom je Kina, koja, prema određenim procjenama, ima između 280 i 350 bojevih glava

Stanje pripravnosti

Prema Zajednici zabrinutih naučnika, ruske kopnene rakete mogle bi stići do SAD za samo 30 minuta, a projektili ispaljeni s podmornica pogodili bi cilj 10 ili 15 minuta nakon što bi bili lansirani.

ČITAJ JOŠ:  Visoke cijene struje i plina mogle bi ubiti više Evropljana nego rat u Ukrajini

I SAD i Rusija drže svoje rakete u stanju pripravnosti, što znači da se mogu lansirati unutar nekoliko minuta nakon što se o tome donese odluka.

Avaz