Nurkić povodom Dana bijelih traka: 102 ubijena djeteta i 3.176 Prijedorčana

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bosanskohercegovački reprezentativac i košarkaš Portland Trejl Blejzera Jusuf Nurkić oglasio se povodom Dana bijelih traka u Prijedoru.

Nurkić je jedan od najboljih ambasadora Bosne i Hercegovine, a Jusuf često podsjeća na stravične zločine koji su se dogodili u našoj domovini.

– Sjećanje na Prijedor 31. maj 1992 – Dan bijelih traka. 102 ubijena djeteta i 3.176 ubijenih Prijedorčana – napisao je Nurkić.

U Prijedoru je danas šetnjom i performansom na trgu u centru grada obilježen Dan bijelih traka, sjećanje na 31. maj 1992. godine, kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Sve relevantne činjenice o bijelim trakama utvrđene su u sudskim procesima za ratne zločine.

Podsjetimo, u Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano gotovo 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je više od 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na taj dan, 31. maja, osnovan je logor “Omarska”, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma, ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima.

Avaz