Portal 072info

Nutricionisti upozoravaju: Ove namirnice vam uništavaju imunitet

Portrait of beautiful curly brunette girl eating cake

Viroze su česte i u prvom dijelu proljeća, a najčešće se javljaju kod osoba koje imaju oslabljeni imunitet. Za njegovo narušavanje, prema tvrdnjama nutricionista, često su krive i neke namirnice.

1. Šećer
Nutricionisti preporučuju smanjeni unos šećera u svim godišnjim dobima, jer ova namirnica ima nula posto hranjivih tvari. Povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. Izbjegavajte precesuiranu hranu s većim postokom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Zamijenite ih smeđom rižom, slanutkom i lećom.

2. Jednostavni ugljikohidrati
 Šećer se krije i u jednostavnim ugljikohidratima, poput cornflakesa i bijelog hljeba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Jednostavni ugljikohidrati u tijelu se brzo pretvaraju u glukozu i tako stvaraju iste probleme za tijelo kao i bijeli šećer. Zamijenite ih cjelovitim žitaricama.

3. Masna i pržena hrana
 Mnogo je razloga da izbjegnete hranu prepunu zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krompirića. Najčešći su krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i oslabljeni imunitet. Savjetuje se umjerenost, te povremena zamjena crvenog mesa grahoricama i mahunarkama.

4. Alkohol
Brojne studije su pokazale da pretjerano uživanje u alkoholu slabi imunitet i tako pojedinca izlaže raznim sezonskim bolestima.

5. Mliječni proizvodi
 I mliječni proizvodi su izvori skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umjereno uzimanje. Američki naučnici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mlijeka i jogurta, te konzumiranje sira s problemima u disajnom sistemu. Tačnije, ljekari su otkrili da kravlje mlijeko može zgusnuti sekret (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umjesto toga, pijte zdravije alternative, poput rižinog mlijeka ili organskih tekućina od badema.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box