Portal 072info

Nutricionisti upozoravaju: Ove namirnice vam uništavaju imunitet

Portrait of beautiful curly brunette girl eating cake
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Viroze su česte i u prvom dijelu proljeća, a najčešće se javljaju kod osoba koje imaju oslabljeni imunitet. Za njegovo narušavanje, prema tvrdnjama nutricionista, često su krive i neke namirnice.

1. Šećer
Nutricionisti preporučuju smanjeni unos šećera u svim godišnjim dobima, jer ova namirnica ima nula posto hranjivih tvari. Povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. Izbjegavajte precesuiranu hranu s većim postokom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Zamijenite ih smeđom rižom, slanutkom i lećom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Jednostavni ugljikohidrati
 Šećer se krije i u jednostavnim ugljikohidratima, poput cornflakesa i bijelog hljeba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Jednostavni ugljikohidrati u tijelu se brzo pretvaraju u glukozu i tako stvaraju iste probleme za tijelo kao i bijeli šećer. Zamijenite ih cjelovitim žitaricama.

3. Masna i pržena hrana
 Mnogo je razloga da izbjegnete hranu prepunu zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krompirića. Najčešći su krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i oslabljeni imunitet. Savjetuje se umjerenost, te povremena zamjena crvenog mesa grahoricama i mahunarkama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Alkohol
Brojne studije su pokazale da pretjerano uživanje u alkoholu slabi imunitet i tako pojedinca izlaže raznim sezonskim bolestima.

5. Mliječni proizvodi
 I mliječni proizvodi su izvori skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umjereno uzimanje. Američki naučnici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mlijeka i jogurta, te konzumiranje sira s problemima u disajnom sistemu. Tačnije, ljekari su otkrili da kravlje mlijeko može zgusnuti sekret (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umjesto toga, pijte zdravije alternative, poput rižinog mlijeka ili organskih tekućina od badema.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)