Portal 072info

O agoniji „21. Decembar“

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

a57dfb450a2abfa4620b9684ddbe6917_XL

Predstavnici preostalih 18 radnika  UTTD „21. Decembar“ iz Zenice, predsjednik Sindikalne organizacije i članovi  Zijad Kovač i Senada Delić, razgovarali su sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona u ostavci, Munibom Husejnagićem o nizu problema koji od 2010. godine opterećuju ovaj kolektiv. Radnici su podsjetili premijera i ministra privrede Muhameda Husića da je prije četiri godine, „21. Decembar“  bio praktično „očišćen“ od dugova prema radnicima (plate i doprinosi) i da je tada stavljen pod stečaj (!?)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom sastanka radnici su izrazili nezadovoljstvo radom stečajnog upravnika , objasnili su da je kapacitet za proizvodnju oko 500 obroka, da imaju na raspolaganju stotinu ležajeva , ali su ti kapaciteti neiskorišteni, a predstavljaju i te kako „zdravi dio“ preduzeća u kojem 18 radnika već 14 mjeseci nije dobilo platu.

Izraženo je  čuđenje zbog toga što stečaj „21. Decembra“ traje skoro četiri godine.

Od strane Vlade je podvučeno da prema postojećim zakonskim propisima Vladi nije dozvoljeno miješati se u stečajni postupak niti u proces biranja stečajnog upravnika. O tome odlučuje sud odnosno stečajni sudija koji je jedina adresa na koju radnici mogu uputiti svoje pritužbe na rad stečajnog upravnika. Uz to, Vijeće povjerilaca koje čine i radnici ovog preduzeća ima zakonsku mogućnost i obavezu da se obrati stečajnom sudiji u pogledu nadzora nad stečajem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„No, da bi se problemi ovog preduzeća riješili na efikasan način i radnici ponovno imali siguran posao“, kazao je premijer Husejnagić,“ nužno je uposliti postojeće ugostiteljske i hotelske kapacitete „21.decembra“ i time obezbjediti dotok prihoda što je realno moguće.“Drugim riječima, potrebno je obezbijediti posao za ovu firmu.“

Ideje o upošljavanju kapaciteta „21. decembra“  od ranije postoje i treba što prije pristupiti njihovoj realizaciji, pa je premijer obećao i lično angažovanje u tom cilju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME