O Fadilu Novaliću piše američka štampa, ali ne po dobrom

Podijelite vijest

Vlada SAD uvela je sankcije u ponedjeljak protiv čelnika bosansko-hercegovačke autonomne bošnjačko-hrvatske federacije i drugih, postupajući manje od sedam dana nakon što je uvela sankcije državnom tužiocu optuženom za saučesništvo u korupciji i podrivanje demokratskih procesa na zapadnom Balkanu, piše The Washington Post.

Zloupotrijebio podatke o penzionerima

Ministarstvo trezora saopćilo je da je Ured za kontrolu strane imovine u ponedjeljak odredio sankcije premijeru Fadilu Novaliću, rekavši da je zloupotrijebio podatke o penzionerima dobijene na službenom položaju u sedmici prije izbora 2018. godine. Novalić je navodno koristio podatke o penzionerima za slanje pisama u kojima je naveo svoja postignuća i obećavao povećanje penzija.

ČITAJ JOŠ:  Pad na planini: Novalić slomio zglob, ruku, dva rebra, na KCUS-u proveo sedam dana

Nove sankcije dolaze nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković, koju je Ministarstvo finansija nazvalo “drsko korumpiranom državnom tužiteljicom sa vezama sa kriminalnim organizacijama”, prošle sedmice sankcionisana.

Pored toga, bosanski tajkun Slobodan Stanković i njegova inženjerska firma Integral Inženjering A.D. Laktaši kažnjeni su zbog navodne povezanosti sa korupcijom u građevinskom sektoru.

Bajdenova izvršna naredba

Ministarstvo finansija je saopćilo da se veliki građevinski projekti često dodjeljuju Stankovićevoj firmi bez fer i otvorene konkurencije i da velika većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca.

ČITAJ JOŠ:  Amerika stavila na crnu listu poznatog turskog biznismena, optužila ga za prodaju iranske nafte

Vlada SAD se oslanja na izvršnu naredbu koju je potpisao predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) kao ovlaštenje za uvođenje sankcija. Naredba se odnosi na ljude koji prijete međunarodnim stabilizacijskim naporima na zapadnom Balkanu.

-Današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini potkopavaju demokratske institucije i procese radi vlastite političke koristi i da bi nagradili svoje pokroviteljske mreže. Nastavit ćemo da sankcionišemo one koji destabilizuju region, kao i njihove pristalice, i pozivamo ih na odgovornost – rekao je Brajan (Brian) Nelson, podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe.

ČITAJ JOŠ:  SDA hoće Fadila i devetu godinu

Avaz