O novim uniformama policije 18. maja u Zenici

MUP Kantona Sarajevo policija pixell
15.06.2005., stadion Asim Ferhatovic Hase, Sarajevo - Koncert grupe Bijelo dugme na Kosevu. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Komisija za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i Tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u Federaciji BiH zakazala je za 18. maj sastanak, u prostorijama baze Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, na koji je pozvala da svoj doprinos daju Privredna komora FBiH, predstavnici Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju predmetne Komore, kao i sve druge zainteresovane strane.

Na osnovu zaključka koordinacije Direktora Federalne uprave policije i Policijskih komesara/direktora kantonalnih Ministarstava unutrašnjih poslova pokrenuta je inicijativa za izmjenu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji, a na osnovu koje će se izmijeniti izgled i kvalitet trenutne policijske uniforme i dijelova uniforme.

Na osnovu toga, kako je saopćeno, zadovoljili bi se svi standardi, tehničke i specifične pojedinosti, te klimatski i geografski uslovi neophodni za svakodnevne poslove, te unaprijedio adekvatan i efikasan rad policijskih struktura u Federaciji.

Važnost pokretanja predmetne inicijative se ogleda u tome, da je trenutna Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u FBiH, donesena još 2010. godine, te da su potrebe koje godinama iskazuju policijski službenici u Federaciji, kako u kvalitetu uniforme koju nose, tako i u osnovnim odnosno dopunskim dijelovima uniforme, uveliko zahtijevalo hitno poduzimanje aktivnosti na izradi nove jedinstvene policijske uniforme za sve policijske agencije u Federaciji.

Formirana je Komisija za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i Tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u FBiH, kao i drugih propisa koji definišu predmetnu oblast u čijem sastavu su pored predstavnika Federalne uprave policije i predstavnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji su u prethodnom periodu radili na pripremnim aktivnostima izrade propisa, navodi u saopćenju FUP.