Portal 072info

O očima vodite računa pomoću dobre i pravilne prehrane

Stara poslovica kaže da su oči ogledalo duše. Međutim, činjenica je da im ne posvećujemo dovoljno pažnje  kao nekim drugim dijelovima tijela. Veoma je važno znati da o očima možete voditi računa i pomoću dobre i pravilne prehrane.

Postoji mnogo vitamina i minerala koji su nam neophodni, ali je važno da unosite i one nešto manje poznate nutrijente za koje je naučno dokazano da pomažu u očuvanju zdravog vida. Ovo su neki od njih:

Alfa karoten

Ovo je oblik karotenoida koji spada u grupu od 700 različitih žuto-narandžasto-crvenih pigmenata pronađenih u velikom broju voća i povrća. Nije djelotvoran jednako kao beta karoten, ali je također  veoma važan. Njime obiluju kajsije, brokula, špinat, tikva i paradajz.

Beta karoten

Za ovaj nutrijent ste sigurno čuli. Beta karoten se može naći u velikom broju namirnica u kojima je alfa karoten, a ima ga i u mrkvi, zelenom lisnatom povrću, kelju, mangu, papaji, breskvama, slatkom krompiru, tikvi.

Lutein

Ovo je nutrijent koji apsorbira masti i normalno je prisutan u zdravim očima, ali vremenom se gubi, pa ga je potrebno nadomjestiti. To je žuti pigment koji se nalazi u mnogim namirnicama uključujući avokado, brokule,  blitvu, jaja, kelj, breskve.

Naringin

Ako ste ikada u grejpfrutu osjetili onaj gorko-kiseli okus, znajte da je to naringin, inače veoma snažan antioksidans koji pomaže kod zaštite retine u očima i nalazi se u grejpfrutu.

Rutin

Bez ovog nutrijenta organizam ne može dovoljno dobro apsorbirati vitamin C. Rutin je veoma moćan nutrijent koji poboljšava opće zdravlje očiju i jača krvne sudove, posebno sitne kapilare koji imaju tendenciju pucanja. Ima ga u jabukama, kajsijama, borovnicama, kupinama, heljdi, trešnjama, ribizlama, grožđu, orašastim plodovima…

Zeaksantin

 Ovaj nutrijent ima svojstva slična luteinu. Pomaže kod prevencije makularnih degeneracija, uzrokovanih godinama, koje mogu izazvati čak i sljepilo kod starijih osoba. Ovaj veoma važan agens nalazi se u kajsijama, brokuli, mrkvi, blitvi, zelenom povrću, kelju, mangu, prasi, špinatu, tikvi i paradajzu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box