ilustracija more nemore edinsahinovic 1024x1024 1
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Vijest o uvođenju karantina u Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine vrlo brzo proširila se našom zemljom, regionom a pojedini svjetski mediji su pisali o tome.

Jasan stav Kriznog štaba iz susjedstva izazvao je ogorčenost bh. građana koji su planirali ljetovati na hrvatskom primorju.

U moru reakcija na odluku koju mnogi stručnjaci  smatraju ‘ishitrenom’ Bosanci su kao i občno, kako to inače rade,  svaku lošu situaciju okrenu na šalu, pa tako i ovu.

Šaljivom rakcijom najviše se istakao 25-godišnji Kakanjac Edin Šahinović svršenik Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, čija ilustracija je preplavila društvene mreže ponajviše bh. korisnika na društvenim mrežama.

„Svakodnevno smo bombardirani informacijama“

Šahinović je za Hayat.ba prokomentirao kako je nastala ilustracija:

  • Kako smo svakodnevno bombardirani informacijama, a i u opisu posla mi je trenutno da sam upućen u aktuelna dešavanja u državi i regionu, učinilo mi se zanimljivim da uradim komentar na karantin pri ulasku u komšijsku avliju –  kaže Šahinović i dodaje:
  • Ima stih iz pjesme poznatog muzičara koji kaze ‘srce hoće more novčanik kaže ne more“… To je i danas aktuelno osim novčanika sad i na granici dobijemo taj odgovor – pojašnjava Edin.

Podržati domaće

Pred krajrazgovora Edin kaže da on takvu odluku susjeda ipak podržava jer ćemo na taj način podržati domaći turizam.

  •  Meni lično to je super, jer ćemo poduprijet domaće i olakšat novčaniku. Osim toga zanimljiva mi je ova višeznačnost riječi „more“. U žargonu kad hoćeš negdje ući pitaš morel odnosno more? A to je zapravo i cijela rečenica odnosno pitanje more (mogul ući) gdje  – pa na more. – I isto tako primitivan odgovor „ne more“.

Okrenuti na pozitivno

Da jedan od ciljeva ilustracije nije bio ismijati publiku potvrdio nam je na kraju razgovora Edin, cilj je prvenstveno bio okrenuti napetu situaciju na pozitivno.

  • Cilj mi i jest bio da karikiram situaciju, okrenem na poztivno, ovim nisam htio ismijati odluku Hrvatske, koja se brine za svoje stanovništvo, al kako rekoh i nama će dobro doći, bolje da naši ljudi podrže malo domaći turizam – kazao je Šahinović za Hayat.ba.