O PLUĆNOJ HIPERTENZIJI I NA ZMAJEVCU: Podrška učesnika „Šetnje do iftara“

Tokom čitavog mjeseca maja, kada se obilježava i Svjetski dan plućne hipertenzije, članovi Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ – u Bosni i Hercegovini učestvuju u organizaciji raznih sportskih i društvenih događaje s ciljem da podignu svijest ovoj teškoj, neizlječivoj bolesti.

Jedan od tih događaja realizovan je i u Zenici zahvaljujući i planinarima i šetačima iz Zenice, Kaknja, Zavidovića i Sarajeva. Naime, organizator i učesnici prve ovogodišnje „Šetnje do iftara“ rado su prihvatili poziv da zajedno s ovim Udruženjem podižu svijest o ovoj bolesti. Uprkos tmurnom i kišnom vremenu pedeset šetača inače nezahtjevne planinarske ture na Zmajevcu je prepješačilo oko 10 km i ostalo bez daha za sve pacijente oboljele od plućne hipertenzije.

Bila je ovo prilika da govorimo o bolesti, njenim simptomima, načinu liječenja i teškom položaju oboljelih u našoj zemlji. Istovremeno smo uživali u prelijepom pogledu na Zenicu. Hvala svim učesnicima od srca! – rekla je Sabina Hodžić, član i aktivist Udruženja „Dah“.

Praćeni kišom, 50 učesnika iz četiri grada FBiH su na ovaj način pomogli u nastojanjima Udruženja da o plućnoj hipertenziji govori na svakom koraku i širi informacije o teškom položaju oboljelih.

Afan Abazović, planinarski vodič iz Zenice i organizator tradicionalnih zeničkih „Šetnji do iftara“, izrazio je zadovoljstvo učešćem šetača i planinara u prezentaciji o plućnoj hipertenziji, ali i zahvalnost što je „Šetnja do iftara“ prepoznata kao aktivnost kojom se može dati poseban značaj svim humanim događajima vezanim za teško oboljele građane.