Portal 072info

O problemima klizišta na naučnom skupu “GEO-EXPO 2015” u Zenici

Foto: Emir Akvić
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 U organizaciji Društva za geotehniku u Bosni i Hercegovini, u Zenici je počeo dvodnevni 5. naučno-stručni skup “Geo-Expo 2015”, na kojem se razmatraju teme iz oblasti ekologije, saobraćaja, infrastrukture, rudarstva, klizišta, poplava i temeljenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Posebna pažnja će se posvetiti pitanjima stanja zemljišta i regije gdje se pojavljuje enorman broj klizišta, koja je gotovo nemoguće sanirati. 

-Pokušat ćemo definisati bh. metodologiju za istraživanje i stabilizaciju klizišta, koja treba da pomogne državi da s minimalnim sredstvima kontrolišemo padine i da ne dozvolimo velike tragedije. Klizišta se kod nas javljaju na površinskim kopovima, saobraćajnicama i naseljenim mjestima, i stoga je neophodan različit pristup ovoj problematici – kaže predsjednik Društva za geotehniku BiH Sabid Zekan.
 
Na skupu su zaslužnim pojedincima, saradnicima i prijateljima Društva za geotehniku BiH uručena priznanja te je zakazano održavanje godišnje skupštine Društva, a kao prateća manifestacija priređena je izložba opreme, materijala i tehnologije iz oblasti geotehnike. 

Drugog dana manifestacije bit će održan okrugli sto o temi “Metodologija i zakonska regulativa iz oblasti: istraživanje, projektovanje i izvođenje stabilizacije klizišta“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Fena


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME