O sevdalinci najprije govorili stručnjaci, a onda je izvodili Nedžad Salković, Ibrahim Jukan, Emina Hrustić…

8 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U prelijepom prirodnom ambijetu Etno-avlije “Mačkovac” podno Konjuha, u četvrtak se orila sevdalinka. Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historiskog i prirodnog nasljeđa TK-a uspješno je organizirao načno-muzičku manifestaciju “Sevdalinka živa tradicija Bosne i Hercegovine i Evrope”, na kojoj našlo dvadesetak kompetentnih ljudi koji su govorili o sevdalinci kao neprolaznom blagu naše zemlje, ali i poznati interpletatori sevdalinke na čelu sa Nedžadom Salkovićem.

– Kao što ste vidjeli, manifestacija je pokazala svu vrijednost pjesme sevdalinke. Na naučnom skupu govorilo se o aktivnostima našeg Zavoda na zaštiti Sevdalinke kao nematerijalnog naslijeđa, sevdalinci i usmenoj narodnoj tradiciji, radu uruženja estradnih umjetnika Tuzle na zaštiti sevdalinke, o doajenima sevdalinke Zehri Deović i dr.Hašimu Muharemoviću, radu udruženja sevdalija “Sarajevo sevdah” na zaštiti sevdalinke, afirmaciji sevdalinke na medijima, o sevdalinci i identitetu društva, te o nominaciji sevdalinke na UNESCO listu svjetske baštine – kazao je Rusmir Djedović iz Zavoda za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe.

Nakon naučnog skupa, na bini u Etno-avliji sevdaliku su zapjevali Esed Kovačević, Refija Muslić, Ibrahim Jukan, Džihad Polić, Emina Hrustić i Nedžad Salković. Lijepo, polahko, tanano redale su se pjesme “Kad bi znala”, “Rajsko ptico”, “Jel’ ti žao što se rastajemo”, “Butum Tuzla”, “Ah moj Aljo”, “Sini jarko sunce”…

– Sevdalinka je ogledalo života. Ja živim za sevdah, ova manifestacija je pokazala kako se radi na očuvanju sevdalinke, a „Sarajevo sevdah“ edukuje mlade na sličan način – kazala je Refija Muslić. 

Doajen sevdaha, Nežad Salković je oduševio na bini, pa je za “Avaz” rekao: 

– Nažalost, nema više Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Himze Polovine, Mehe Puzića, Muhameda Mujkanovića. Mogu li mladi naslijediti velikane sevdalinke? Mogu, samo trebaju otvoriti seharu u kojoj se nalaze brojne pjesme koje nisu izvođene, treba ih stručno obraditi, pa dati ih mladima da hrabro krenu našim putem. Mnogi danas ovu ljepotu od pjesme pokušavaju pjevati na svoj način, a to ne ide, nije to to.

Ispraćen je gromoglasnim aplauzom. Inače, manifestaciju je otvorio direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa TK-a Kemal Nurkić izvođačima sevdalinke uručio priznanja.

GODISNJICA
MARKETING