Obavezni vojni rok u Srbiji: Poznato kada bi trebao biti uveden i koliko će trajati služenje?

vucic vojska pixsell
09, April, 2022, Pasuljanske livade - Joint tactical exercise with combat shooting "Fire Shield 2022" in the military complex Pasuljanske livade. Aleksandar Vucic. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages 09, april, 2022, Pasuljanske livade - Zdruzena takticka vezba sa bojevim gadjanjem "Vatreni stit 2022" u vojnom kompleksu Pasuljanske livade. Photo: Amir Hamzagic/ATAImages Photo: Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

Konačnu odluku o obaveznom vojnom roku koji je kao mogućnost najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donijet će nova vlada i novi saziv Skupštine Srbije nakon šire javne rasprave, pa bi samim tim prvi regruti u kasarne mogli najranije 2023. godine, pišu danas Večernje novosti, prenosi agencija Beta.

Kako taj list navodi, vojni vrh je prvobitno sastavio više modela služenja vojnog roka, koji su se razlikovali po trajanju, potrebnim resursima, finansijama i organizacionim promjenama u sistemu odbrane, a da je nakon više studija odlučeno da služenje vojne obaveze od 90 dana najviše odgovara.

Novosti pišu da je potrebno ponovo pokrenuti garnizone i kasarne koje su u međuvremenu prodate ili napuštene, kao i da je neophodno jačanje logistike.

“Vojska ima veliku glavobolju s kadrom sposobnim za rad s mladim vojnicima i sprovođenjem njihove obuke, jer su postojeći centri za obuku napravljeni po mjeri profesionalne armije”, pišu Novosti.

Navode i da pojedine radne verzije novog koncepta podrazumijevaju i pojačanu “vojničku platu” i dodaju da bi, prema računici Ministarstva odbrane, obavezni vojni rok, odnosno troškovi obuke, ishrane, oblačenja, transporta… mogao godišnje koštati oko osam milijardi dinara (132 miliona KM).

Od 40 evropskih zemalja, tradicionalni vojni rok postoji u 14: Rusiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Austriji, Švicarskoj, Litvaniji, Estoniji, Belorusiji, Ukrajini, Grčkoj, Turskoj i Kipru, a Novosti pišu da vojni rok u tim zemljama najčešće traje od šest do 12 mjeseci.

Prethodni članakNEMATE KOVANICU ILI ŽETON: Trik uz pomoću kojeg možete otključati kolica za kupovinu
Sljedeći članakDok je siromašnih sve više: U BiH dnevno se uništi skoro 800.000 obroka