AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Ovo je spisak deset namirnica koje su veoma zdrave i koje biste trebali redovno konzumirati:

1. Limun

Zašto su zdravi: Jedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdravu razinu holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj stanica raka.

Savjet: Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog čaja. Jedna studija dokazala je kako citrusi u tijelu pomažu apsorbirati antioksidante iz zelenog čaja za čak 80 posto!

2. Brokula

Zašto je zdrava: Jedna manja porcija brokula sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je veoma važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Jednaka količina brokule može spriječiti razvoj raznih malignih bolesti, prenosi portal fitnessmagazine.com.

Savjet: Zagrijte ih. Ukoliko se odlučite zagrijati brokulu u mikrovalnoj pećnici, ona će u sebi zadržati i do 90 posto vitamina C. Učinite li to kuhanjem, zadržava samo 66 posto ovog vitamina.

3. Čokolada

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah bogat je flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.

4. Krompir

Zašto je zdrav: Jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B skupine) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Jedan slatki krompir prepun je vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savjet: Neka se krompir ohladi prije nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći potrošiti skoro 25 posto više masnoće nakon obroka.

5. Losos

Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Savjet: Redovita konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

6. Orasi

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere – melatonin iz oraha garantira dobar san.

7. Avokado

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava kolesterol za čak 22 posto. Avokado također sadrži velike količine kalija koji pomaže sniziti krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontroliranja visokog pritiska je konzumiranje dovoljno kalija.

Savjet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu apsorbirati nutrijente iz ostalih namirnica.

8. Bijeli luk

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može spriječiti razvoj bakterija, poput E. coli.

Savjet: Pazite kako ga obrađujete tokom kuhanja – bijeli luk koji se prekuha gubi mnoštvo nutrijenata.

9. Špinat

Zašto je zdrav: Najveća blagodat špinata jeste količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

Savjet: Česta konzumacija špinata ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom na to da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

10. Mahunarke

Zašto su zdrave: Jedete li mahunarke četiri puta na tjedan možete smanjiti rizik od srčanih bolesti za 22 posto, a ta ista navika može smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Savjet: Što je mahunarka tamnija, to više antioksidanta sadrži. Jedno je istraživanje pokazalo da crni grah ima 40 posto više antioksidanata od ostalih vrsta graha.