Portal 072info

Obavezno korištenje zimske opreme (15.11.-15.04.)

news-2011-july-zimska_oprema_444911489

Nastupanjem jesenskih vremenskih promjena praćenih kišom, vjetrom i maglom, te nastupanjem zimskih uslova na saobraćajnicama, koji će uz kišu i maglu donijeti i obilan snijeg i ledenu kišu, doći će i do pogoršanja uvjeta pod kojim se odvija saobraćaj na putevima. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima bit će otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od nastupanja saobraćajnih nezgoda.

S tim u vezi, napominjemo vozače da u periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima iz člana 2. Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH br.13/07). Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima smatraju se zimski pneumatici ili odgovarajući lanci u priboru.

Posjedovanje zimske opreme u motornim vozilima propisano je članom 203. stav 1. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Istim zakonom, u članu 234. stav 1. tačka 22., za nepoštivanje odredbi u pogledu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme predviđena je novčana kazna za pravna lica u iznosu od 400,00 do 5.000,00 KM, dok je u članu 238. stav 1. tačka 38. predviđena novčana kazna za fizička lica u iznosu od 40,00 KM.

S tim u vezi, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će u narednom periodu vršiti kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme. Aktivnosti policijskih službenika bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da ne posjeduju naznačenu opremu, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZE-DO kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, a kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnijim uvjetima sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH. Takođe apelujemo na vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa upozorenjima i naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu stvaranju i obezbjeđenju lične sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Podijelite članak