Obavijest o obilježavanju svjetske sedmica svijesti o tumorima glave i vrata

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poštovani korisnici naših zdravstvenih usluga i posjetioci naše web stranice obavještavamo vas da dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju (ORL I MFH) Kantonalne bolnice Zenica održava se po treći put kao dio obilježavanja sedmice svijesti o tumorima glave i vrata.

Tim povodom u četvrtak 16.04.2013 god. od 13 do 19 sati specijalista maksilofacijalne hirurgije i otorinolaringologije u prijemnoj ambulanti Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju Kantonalne bolnice Zenica će vršiti specijalističko-konsultativne preglede bez uputnica.

Prošle godine u Zenici kao jednoj od 280 lokacija širom svijeta za specijalističke preglede, za koji nisu bili potrebni uputnica i naručivanje, odazvalo se 158 građana. Na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili intervenciju je upućeno 40 osoba od kojih je 7 zbog sumnje na zloćudnu bolest.

Rak glave i vrata je jedan od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu, a glavni faktori rizika su pušenje, alkohol te infekcija HPV-om (humani papiloma virus). Procjenjuje se da u Europi godišnje od raka glave i vrata oboli oko 140.000 ljudi, a više od 65.000 ih umre.

Nespecifični simptomi raka glave i vrata koji ovise o lokaciji tumora (bol u grlu, otežano gutanje, dugotrajna promuklost, bol u području uha…) nerijetko su zanemaruju.

Unatoč napretku u dijagnostici i terapijskim modalitetima petogodišnje preživljavanje oboljelih nije se značajno unaprjedilo u zadnjih 30-tak godina, te je jasna potreba za intenzivnijom i boljom edukacijom široke javnosti o raku glave i vrata.

kbze.ba

GODISNJICA
MARKETING