Obdusmeni BiH – Spriječiti eksploataciju djece

Podijelite vijest

srbija-deca-prosjacenje-1328585176-32318

Povodom obilježavanja 12. aprila, Međunarodnog dana djece izložene eksploataciji na ulici, Ombudsmeni BiH podsjećaju “da je prioritet i obaveza svih nas kako odraslih, tako i nadležnih organa da djecu zaštitimo od zloupotrebe”.

„Pitanje djece koja žive i rade na ulici, kao mogućih žrtava trgovine djecom, treba tretirati kao problem u sastavu sistema socijalne zaštite. Djeca koja prose uglavnom ne idu u školu, a kako bi opstala i preživjela trpe teror odraslih koji ih zloupotrebljavaju na različite načine. Najrasprostranjeniji vid takve zloupotrebe je prosjačenje“, navodi u saopćenju za javnost Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ombudsmeni se problemom prosjačenja djece u Bosni i Hercegovini bave kroz aktivnosti Odjela za praćenje prava djece, kako bi u cijelosti sagledali ovaj problem, te zagovaraju uspostavu dnevnih centara za djecu zatečenu u prosjačenju, kao i prihvatnih stanica za djecu i omladinu zatečenu u skitnji i prosjačenju u svim opštinama u BiH u kojima je ta pojava izražena.

„Imajući na umu potrebu zaštite djece od ovog vida zloupotrebe, Ombudsmeni zagovaraju da se u praksi afirmiše potreba za pojačanim nadzorom u porodicama iz kojih su regrutovana djeca za prosjačenje i pruži profesionalna pomoć takvim porodicama. Oni ujedno smatraju da je potreban kontinuiran rad na promjeni svijesti kroz edukaciju javnosti, naročito roditelja i djece o pojavi prosjačenja“, navodi se.

U Bosni i Hercegovini danas će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa mogućom kišom. Vjetar slab, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviše jutarnje temperature kretat će se od -3 do 10 stepeni, a najviša dnevna temperatura kretat će se od 12, u Hercegovini do 13 stepeni Celzijusa.