Portal 072info

Obilježavanje 1. marta neprihvatljivo za RS

v137167

Proslava 1. marta kao dana proglašenja nezavisnosti BiH neprihvatljivo je za Republiku Srpsku, poručili su predstavnici porodica poginulih i logoraša iz RS.

Za Branislava Dukića, predsjednika Saveza logoraša RS, 1. mart 1992. godine je datum koji je BiH odveo u rat, zbog čega ga, kako je rekao, RS ne može prihvatiti.

“Održavanjem referenduma o izdvajanju BiH iz sastava bivše Jugoslavije, kojeg je tada podržao dio međunarodne zajednice predvođene SAD, muslimani su na jedan perfidan način pokušali da eliminišu Srbe i njihovo pravo da ostanu u tadašnjoj Jugoslaviji”, rekao je Dukić Srni.
On je naglasio da je taj referendum prouzrokovao rat i krvoproliće u BiH, kojeg sigurno nisu željeli Srbi i Bošnjaci, već svjetski moćnici koji i danas pokušavaju od Balkana, a posebno od BiH, da stvore ratno žarište.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, izjavio je da je 1. mart dan tužnog sjećanja na preglasavanje srpskog naroda u BiH, referendum i početak građanskog rata čije su posljedice hiljade ubijenih, nestalih i raseljenih, te razrušenih domova i ognjišta.

S druge strane, Emir Suljagić, koordinator “Koalicije 1. mart”, ističe da su nezadovoljstva iz RS prema ovom datumu pokušaj skretanja pažnje javnosti s ekonomskih problema, te da se na sličan način ponašaju stranke u FBiH.

Kazao je da neće učestvovati u bilo kakvim protestima povodom 1. marta.

“Ja sam u subotu u Bratuncu, imam nekih prisada da posadim. Ko god me bude tražio može da mi pomogne jer je neradni dan, pa taman sam htio da iskoristim i da spojim ugodno s korisnim”, rekao je Suljagić.

U većem dijelu FBiH 1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti, dok RS ne slavi taj datum. Proslava 1. marta najavljena je i u nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu.

Nezavisne

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box