Portal 072info

Obilježavanje 71. godišnjice Bitke za ranjenike

1a

Svečano obilježavanje 71. godišnjice od legendarne Bitke za ranjenike na Neretvi bit će upriličeno 10. maja u Jablanici u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNORBiH).

U organizaciji učestvuju i SABNORBiH Jablanica, Društvo Josip Broz Tito iz Jablanice i muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi”, a uz SABNORBiH pokrovitelj je i Općina Jablanica.

– Uprkos teškoj situaciji u kojoj djeluje SABNORBiH i samo zahvaljujući entuzijazmu antifašista u našoj zemlji, skromnijim ali dostojanstvenim programom obilježit ćemo godišnjicu jedne od najvažnijih bitaka iz 2. svjetskog rata – Bitke na Neretvi – istakao je potpredsjednik SABNORBiH-a Nijaz Skenderagić.

Prema njegovim riječima i ove godine je najavljen dolazak antifašista iz regiona, koji žele dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na svoje saborce i njihov herojski podvig.

Tradicionalno, pred početak zvaničnog dijela bit će upriličena akcija “Cvijet za ranjenike”, odnosno spuštanje 71 karanfila sa mosta u Neretvu, nakon čega će se položiti cvijeće na spomen obilježje Muzeja “Bitka za ranjenike na Neretvi” poslije čega će uslijediti svečana akademija.

– Raduje nas što će i ove godine u program obilježavanja 71. godišnjice od Bitke na Neretvi biti uključeni mladi ljudi, jer je to jedini garant da će ideja antifašizma i borba protiv svakih podjela živjeti i u generacijama koje dolaze – istakao je član Organizacionog odbora Ozren Islamović te najavio učešće horova, kulturno-umjetničkih društava, kao i rock koncert.

Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja i ratne operacije koja je presudno uticala na tok Narodnooslobodilkačke borbe 1941-1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

– I ove godine pozivamo sve antifašiste da 10. maja budu sa nama u Jablanici da zajedno obilježimo ovaj važni jubilej ali i da zajedno pošaljemo poruku da se zdravo društvo može graditi samo na idejama antifašizma – poručio je Skenderagić, saopćili su organizatori.

Fena

Podijelite članak