Portal 072info

Obilježavanje 750. godišnjice od rođenja Dante Alighierija i u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Italija će u Bosni i Hercegovini 750 godina od rođenja Dantea Alighierija obilježiti s dvije večeri muzike i književnosti, kao i stupanjem na snagu bilateralnog Sporazuma o kuturnoj saradnji.

Istaknuo je to ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias, podsjetivši da je obilježavanje 750 godišnjice rođenja Alighierija započelo u maju s kalendarom od više od 350 inicijativa u Italiji i svijetu, pod koordiniranjem Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti i turizma i u dogovoru sa inostranom mrežom Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova godišnjica bit će obilježena večeras u Brusa bezistanu koncertom sopranistice Melise Hajrulahović-Tomić i duvačkog kvinteta “Mali svijet”, kojeg će organizirati Udruženje “Dante Alighieri” u BiH u saradnji s Muzejom Sarajeva i Ambasadom Italije.

Ulaz na koncert je slobodan, a bit će izvedene Puccinijeve, Donizettijeve, Mascagnijeve i Rotaine arije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uslijedit će sutra konferencija posvećana Danteu, čitanjem “Božanstvene komedije”, koju će organizirati Odsjek za romanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na tom Odsjeku, gdje se italijanski izučava od pedesetih godina prošlog stoljeća, aktivan je magistarski studij iz italijanskog jezika i književnosti sa oko 100 upisanih studenta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Godišnjica Danteovog rođenja koincidira i sa stupanjem na snagu 15. aprila bilateralnog Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, koji će ponuditi okvir za dodatno jačanje kulturne razmjene između Italije i BiH, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME