Portal 072info

Obilježavanje Dana autizma

533849e8-af0c-44a3-87ff-2a0b57e60dd4-autizam-preview

Udruženje “Lotos -Zaštita mentalnog zdravlja” iz Zenice u suradnji s Udruženjem Pravo Ljudski – Filmski festival o ljudskim pravima iz Sarajeva upriličit će projekciju dva dokumentarno-edukativna filma i kratko predavanje povodom obilježavanja 2. aprila – Svjetskog dana autizma. 

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao predstavnik organizacije “Lotos – Zaštita mentalnog zdravlja” Zenica i član organizacije “Pravo Ljudski” Sarajevo Damir Čampara radi se o filmovima “The Quiet One/Tiha” iz Švedske i filmu “Flaying Ann” iz Holandije.

„Organizacija Lotos Zenica svake godine obilježava ovaj datum, jer u udruženju radimo i s autističnom djecom. Ovo je prvi put da organizacija Lotos Zenica organizira projekciju filmova povodom Dana autizma u saradnji s organizacijom Pravo Ljudski Sarajevo, a ranije smo povodom ovog dana organizirali okrugle stolove i edukativna predavanja o temi autizma“, pojasnio je Čampara.

Kazao je da postoji velika zainteresiranost za ovaj događaj, naročito mladih ljudi odnosno studenata psihologije, pedagogije, socijalne pedagogije i razredne nastave, a Čampara je pozvao roditelje djece u autističnom spektru da prisustvuju ovim događanjima. Nakon projekcije ova dva dokumentarna filma uslijedit će predavanje o temi autizam prim.dr. Aiše Smailbegović-Hadžihalilović, specijalistice za dječije bolesti te psihologinje i genetičarke, a publika će imati mogućnost da postavlja pitanja. – Kao djelatnik u organizaciji Lotos imao sam mogućnost da prisustvujem konferencijama i predavanjima o autističnom spektru te sam naučio mnogo o ovom poremećaju.

„Lotos Zenica ima nekoliko djece koja redovno dolaze i uz stručan tim Lotos-a uspijevamo doprijeti do njihovog unutrašnjeg svijeta i pomoći im“, kazao je Čampara. Također, pozvao je sve ljude da 2. aprila povodom Dana autizma obuku plavo i tako u znak solidarnosti i podrške s autizmom i njihovim porodicama budu među prvima u BiH i priključite se svjetskoj akciji “Light it up blue” – “Obucite nešto plavo”.

Spektar autističnih poremećaja ili stanja autističnih poremećaja ili jednostavno spektar autizma je spektar psiholoških stanja karakteriziran velikim rasponom abnormalnosti kod socijalne interakcije i komunikacije, kao ograničeni interesi i ponavljajuće (repetitivno) ponašanje. U posljednjim izvještajima iz SAD-a (relevantnim i za ostale zemlje, s obzirom da je autizam gotovo ujednačeno zastupljen svugdje u svijetu) tvrdi se da čak jedno od 50-oro djece školske dobi, odnosno dva posto, ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra.

To opravdava ocjenu svjetske organizacije “Autism Speaks” da, iako se ne radi o bolesti, nego poremećaju, autizam poprima razmjere epidemije. Projekcija filmova i otvoreni razgovori o autizmu bit će održani u kino sali multiplex kina “Ekran” u Zenici, ulaz je besplatan.

Podijelite članak