Portal 072info

Obilježavanje Dana planete Zemlje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

planeta

U svijetu se 22. april obilježava kao Dan planete Zemlje, koji je, kako je istakao u ovogodišnjoj poruci generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon, prilika da čovjek razmisli o svom odnosu prema planeti koja je njegovo uporište i pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Zrak koji dišemo, voda koju pijemo i tlo iz koga raste naša hrana dio su osetljivog globalnog eko sistema koji je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u okeanu, od sve većih nestašica pitke vode do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagađenijeg zraka i mora u mnogim dijelovima svijeta, vidimo tešku ruku čovječanstva“, naveo je Ban u poruci koja je objavljena na siteu UN-a.

On je kazao da je potrebna globalna promjena stava i postupanja, a posebno je važno pozabaviti se načinom na koji nastaje energija na kojoj se bazira opstanak čovječanstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Sagorjevanje fosilnih goriva je osnovni uzrok klimatskih promjena, koje sve više prijete napretku i stabilnosti svih regiona. Zato su svjetski lideri obećali da će 2015. postići globalni obavezujući klimatski sporazum“, naveo je Ban i najavio za 23. septembar klimatski samit na najvišem nivou, koji će biti priprema za sporazum.

Današnji dan, 22. april, obilježava se od 1992. godine, odlukom Ujedinjenih nacija, a nakon što je u Rio de Žaneiru održana konferencija o životnoj sredini i održivom razvoju. Cilj je da se na taj dan čovečanstvo upozori na loše stanje u kome se planeta nalazi zbog prekomjernog zagađenja i nekontrolirane potrošnje resursa, prenosi Beta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obilježavanje na lokalitetu budućeg Parka šuma prijateljstva

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u saradnji sa Kantonalnim javnim preduzećem “Sarajevo šume“, organizirat će ekološke aktivnosti u povodu obilježavanja 22. aprila-Dana planete Zemlje.

Na lokalitetu budućeg Parka šuma prijateljstva na Grdonju (općina Stari Grad) danas će biti održan edukativni čas o zdravom okolišu, o značaju i funkciji šumskih ekosistema, a potom pošumljavanje lokaliteta Grdonj i čišćenje prostora budućeg Parka šuma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Učestvovat će učenici i nastavnici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, „Tursko-bosanskog koledža“, studenti i profesori Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te uposlenici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, K.J.P.“Sarajevo šume“ i Uprave za šumarstvo KS.

Očekuje se i dolazak predstavnika općina Stari Grad i Centar, najavljeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME