Obilježavanje Dana planete Zemlje

Podijelite vijest

planeta

U svijetu se 22. april obilježava kao Dan planete Zemlje, koji je, kako je istakao u ovogodišnjoj poruci generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon, prilika da čovjek razmisli o svom odnosu prema planeti koja je njegovo uporište i pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti.

„Zrak koji dišemo, voda koju pijemo i tlo iz koga raste naša hrana dio su osetljivog globalnog eko sistema koji je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u okeanu, od sve većih nestašica pitke vode do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagađenijeg zraka i mora u mnogim dijelovima svijeta, vidimo tešku ruku čovječanstva“, naveo je Ban u poruci koja je objavljena na siteu UN-a.

On je kazao da je potrebna globalna promjena stava i postupanja, a posebno je važno pozabaviti se načinom na koji nastaje energija na kojoj se bazira opstanak čovječanstva.

„Sagorjevanje fosilnih goriva je osnovni uzrok klimatskih promjena, koje sve više prijete napretku i stabilnosti svih regiona. Zato su svjetski lideri obećali da će 2015. postići globalni obavezujući klimatski sporazum“, naveo je Ban i najavio za 23. septembar klimatski samit na najvišem nivou, koji će biti priprema za sporazum.

Današnji dan, 22. april, obilježava se od 1992. godine, odlukom Ujedinjenih nacija, a nakon što je u Rio de Žaneiru održana konferencija o životnoj sredini i održivom razvoju. Cilj je da se na taj dan čovečanstvo upozori na loše stanje u kome se planeta nalazi zbog prekomjernog zagađenja i nekontrolirane potrošnje resursa, prenosi Beta.

Obilježavanje na lokalitetu budućeg Parka šuma prijateljstva

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u saradnji sa Kantonalnim javnim preduzećem “Sarajevo šume“, organizirat će ekološke aktivnosti u povodu obilježavanja 22. aprila-Dana planete Zemlje.

Na lokalitetu budućeg Parka šuma prijateljstva na Grdonju (općina Stari Grad) danas će biti održan edukativni čas o zdravom okolišu, o značaju i funkciji šumskih ekosistema, a potom pošumljavanje lokaliteta Grdonj i čišćenje prostora budućeg Parka šuma.

Učestvovat će učenici i nastavnici Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, „Tursko-bosanskog koledža“, studenti i profesori Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te uposlenici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, K.J.P.“Sarajevo šume“ i Uprave za šumarstvo KS.

Očekuje se i dolazak predstavnika općina Stari Grad i Centar, najavljeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Fena