Obilježavanje sedmice Euromelanoma

Cijenjeni sugrađani korisnici zdravstvenih usluga naše ustanove i posjetioci naše web stranice obavještavamo vas da povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože 15.05.2016.godin te sedmice Euromelanoma Institut za zdravlje i sigurnost hrane u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica organizuje sceening pregled na melanom kože.

Besplatni pregled će se obavljati u periodu od 09.05. do 13.05.2016. godine u suterenu poliklinike – Služba za patronažu u vremenu od 11.00h-14.00h.

Zakazivanje pregleda je potrebno izvršiti pozivom na broj Službe za školsku higijenu instituta za zdravlje i sigurnost hrane na broj telefona: 032/ 448-026 svaki radni dan od 07.00h do 15.00h.

Ovaj tradicionalni javno-zdravstveni projekat je po svojoj prirodi medicinski, humanitarni i savjetodavni i treba da ispuni tri osnovna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje, tj. da doprinese podizanju svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna zbog toga što su izgledi za izlječenje manji ukoliko se ova bolest otkrije u uznapredovanoj fazi, pa je stoga poticanje edukacije o ovoj bolesti, samopregledi kao i stručni pregledi od strane ljekara u općoj populaciji od iznimnog značaja, a posebno ako se zna da madeži mogu biti sasvim uobičajeni na koži i da ih gotovo svi imaju.

Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline, od kojih najčešće obolijevaju osobe između 40 i 60 godina starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječijoj i adolescentnoj dobi.Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim faktorom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma. Poseban rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje povremeno intezivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica kože uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravka takvih oštećenja, ali samo do  određenog stupnja oštećenja.

Copy

U posebno rizične skupine ulaze osobe izraziti svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.

U BiH ne postoji registar oboljelih pacijenata od zloćudnih tumora kože, ali je primjetno povećanje koje je na godišnjem nivou iznosi oko 7% novodijagnosticiranih oboljenja.

U ovom projektu učestvuju sljedeći dermatolozi Kantonalne bolnice Zenica:

  1. dr Samira Dajić-Hrvanović, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije,
  2. dr Aida Muharemović, specijalista dermatovenerologije,
  3. dr Damira Frndić, specijalista dermatovenerologije,
  4. dr Nikolina Smajlović-Loina, specijalista dermatovenerologije i
  5. doc. dr. sc. Irdina Drljević, specijalista dermatovenerologije i subspecijalista-dermatološke onkologije, Dermatološka ordinacija „Dr. Drljević“ Sarajevo.

Kantonalna bolnica Zenica i Institut za zdravlje i sigurnost hrane apeluju i pozivaju posebno punoljetne sugrađane da iskoriste mogućnost besplatnog pregleda na melanom kože i da obave preventivne preglede.

kbze.ba

Prethodni članakOdržana druga sjednica Privrednog savjeta Grada Zenica
Sljedeći članakMUP ZDK: 13 saobraćajnih nesreća i teške krađe