Portal 072info

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu: Gradska arena “Husejin Smajlović” u plavom

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Tog dana javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s autizmom i njihove porodice. 

Kako je među djecom kojoj EDUS pomaže, najviše one s poremećajima iz autističnog spektra, to udruženje redovno obilježava 2. april, koji je na osnovu Rezolucije UN-a 2007. proglašen Svjetskim danom autizma. 

Na taj dan cilj jeste privući što veću pažnju javnosti te educirati ih o autizmu – prirodi poremećaja, životu s autizmom, potrebi i načinima podrške toj djeci i njihovim porodicama, saopćeno je iz Udruženja EDUS – Edukacija za sve. 

Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam “Autism Speaks” iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra. 

Udruženje EDUS – Edukacija za sve je u posljednje tri godine radilo istraživanje o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, koje je provedeno uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Tako podaci istraživanja govore da je 25,6 posto djece u BiH pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal. 

Izvršna direktorica Udruženja EDUS dr. Nirvana Pištoljević je kazala da istraživački tim EDUS-a kontinuirano radi na razvoju novih instrumenata da bi se unaprijedio sistem ranog rasta i razvoja u BiH. 

EDUS je trenutno jedini pružalac usluga u BiH zasnovanih na naučnim metodama rada (rana detekcija, rana intervencija, predškolski program, vannastavni programi, te ljetna i zimska škola) za djecu u dobi od 18 mjeseci do osam godina. Trenutno se bori pružiti usluge za više od 130 djece, dok su mnogi na listi čekanja. 

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu EDUS, kao ambasador akcije u BiH, cijeli će april obilježiti prigodnim programima i treninzima. 

Svoj doprinos obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu dali su direktor Nedim Talić i Uprava Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

Tako je večeras Gradska arena “Husejin Smajlović” bila u plavoj boji, što predstavlja simobličan doprinos obilježavanju 2. aprila.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, također je, objavom na svom zvaničnom Facebook profilu, simbolično dao doprinos obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Podijelite članak
  • 53
    Shares

Počitajte još

Kasumović odgovorio SDA ZDK: Brinemo se o zeničkoj imovini i nedozvoljavamo ponavljanje otimačina iz bliske prošlosti

Redakcija

Kasumović prvi provozao bicikl: Zeničanima od danas na raspolaganju 30 bicikala

072info

Potpisani ugovori za izgradnju 25 stambenih jedinica u sklopu Programa za oporavak od poplava

072info