Portal 072info

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu: Gradska arena “Husejin Smajlović” u plavom

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. aprila. Tog dana javnost se upozorava na netoleranciju, predrasude, netrpeljivost, neadekvatne socijalne usluge, socijalnu isključenost i na sve probleme s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s autizmom i njihove porodice. 

Kako je među djecom kojoj EDUS pomaže, najviše one s poremećajima iz autističnog spektra, to udruženje redovno obilježava 2. april, koji je na osnovu Rezolucije UN-a 2007. proglašen Svjetskim danom autizma. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na taj dan cilj jeste privući što veću pažnju javnosti te educirati ih o autizmu – prirodi poremećaja, životu s autizmom, potrebi i načinima podrške toj djeci i njihovim porodicama, saopćeno je iz Udruženja EDUS – Edukacija za sve. 

Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam “Autism Speaks” iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje EDUS – Edukacija za sve je u posljednje tri godine radilo istraživanje o modelima ranog otkrivanja i tretiranja autizma kod djece, koje je provedeno uz podršku Programa podrške marginaliziranim grupama (PPMG) Američke razvojne agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Tako podaci istraživanja govore da je 25,6 posto djece u BiH pod rizikom da neće razviti svoj puni razvojni potencijal. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izvršna direktorica Udruženja EDUS dr. Nirvana Pištoljević je kazala da istraživački tim EDUS-a kontinuirano radi na razvoju novih instrumenata da bi se unaprijedio sistem ranog rasta i razvoja u BiH. 

EDUS je trenutno jedini pružalac usluga u BiH zasnovanih na naučnim metodama rada (rana detekcija, rana intervencija, predškolski program, vannastavni programi, te ljetna i zimska škola) za djecu u dobi od 18 mjeseci do osam godina. Trenutno se bori pružiti usluge za više od 130 djece, dok su mnogi na listi čekanja. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu EDUS, kao ambasador akcije u BiH, cijeli će april obilježiti prigodnim programima i treninzima. 

Svoj doprinos obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu dali su direktor Nedim Talić i Uprava Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tako je večeras Gradska arena “Husejin Smajlović” bila u plavoj boji, što predstavlja simobličan doprinos obilježavanju 2. aprila.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, također je, objavom na svom zvaničnom Facebook profilu, simbolično dao doprinos obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 53
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Rekonstrukcija zapuštenog društvenog doma u Nemili

072info

Završeno asfaltiranje dionice puta u selu Trešnjeva glava

072info

Asfaltirano 600 metara puta kroz Vukoviće

072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME